Beden dili nedir ?
Beden dilini TDK’ye göre İsim Duygu ve düşüncelerin yüz ifadesi, beden duruşu vb. yollarla anlatıldığı iletişim biçimi, vücut dil olarak tanımlanmıştır.
Beden dili iletişim kurmada evrensel bir anahtardır en temel beden faaliyetleri benzerlik gösterir. kızgınlık mutluluk vb. yine de kültürsel farklılıklar göz ardı edebileceğimiz kadar az değildir .
Karşımızdaki insanla iletişim kurarken ,üç kanal kullanırız bu kanallar.
SÖZ: Söylediklerimizin içeriği
SES: tonlama ,vurgu, telaffuz
BEDEN DİLİ: Mimikler, vücudun duruşu ,bakışlar, mesafemiz iletişim kurarken yapabileceğiniz herhangi bir hareket
Peki ya bu 3 kanaldan üzerimizde en çok etki bırakan hangisidir?
Bu konuda ilk araştırma 1976’de Prof. Dr. Albert Mahrebian ve Ferris tarafından yapılmıştır.
***SÖZ % 7
***SES %38
***BEDEN DİLİ % 55
Araştırmadan araştırmaya bu oranlar değişkenlik gösterebilmektedir fakat her seferinde buna yakın sonuçlar vermiştir.
Daha önce de belirtiğim gibi beden dili kültürden kültüre değişebilen bir olgudur , buna örnek olarak verebileceğimiz bazı durumlar şunlardır:
Bizim bütün parmaklarımızı bir araya getirerek bir şeyin “MÜKEMMEL,LEZZETLİ” olduğunu belirtmek için kullandığımız bu hareket , İtalya’da “NE DEMEK İSTİYORSUN, NE SAÇMALIYORSUN” anlamında kullanır. Suudi Arabistan , Suriye , İsrail ‘de ise “YAVAŞLA” anlamına gelir ; Meksika’da ise “BİR DAKİKA” anlamına gelir .
BAŞ PARMAK İŞARETİ
ABD, Avustralya, Britanya ,Kanada ve Rusya’da bu işaret onay verme anlamında kullanırken ; Batı Afrika, İran Irak ve Afganistan’da yalan söylüyorsun demek için kullanılır.
OK İŞARETİ
Müslüman birçok ülkede ve çoğu Latin ülkesinde bu işaret kaba olarak algılanır ; bu hareket Amerika’da iç savaşın olduğu dönemlerde askerlerin günlük rapor verirken kullandığı bir harekettir eğer o gün kimse ölmemiş ise ölen yok anlamında bu işaret kullanıyorlardı günümüzde ise başarı anlamında kullanıyorlar. Suyun altında ise bu işaret problem yok anlamında kullanılır. Japonya’da para anlamına gelmektedir. Aynı zamanda Fransa’da değersiz , sıfır anlamında kullanılmaktadır.
.
Başı aşağı yukarı sallamak Amerika , Çin , Kanada , Meksika , Afrika , Orta Asya gibi pek çok ülke de onay vermek amacıyla kullanılsa da Suudi Arabistan , Bulgaristan , Yunanistan, Arnavutluk gibi yerlere başınızı aşağı yukarı salladığınız zaman bu hayır demek , reddetme anlamında kullanılır. Başınızı iki yana doğru salladığınızda ise Kanada , Türkiye, Amerika gibi ülkelerde hayır anlamına gelirken Bulgaristan ,Yunanistan ve Arnavutluk’da evet anlamına gelir yani bu ülkelerde her iki baş sallama tarzı da bizim ülkemizde algılanıldığından tam ters şekilde algılanmaktadır, bundan 20 yıl öncesine kadar bu bizim ülkemizde de böyle iken Alman yakınlaşmasından sonra bir şekilde değişmiş ve başı aşağı yukarı sallamak evet anlamına gelmeye başlamıştır.
İşaret parmağı , baş parmak ve serçe parmağı aynı anda kaldırarak yapılan bu işaret Türkiye’de rock ve metal müzik dinleyicilerinin konserlerde çok sık kullandığı bu işaret Amerika’da “ROCK ON” anlamında kullanılır. Hinduizm ve Budizm’ de de olumlu anlama gelen bu işaret kötülüğü kovmak için kullanılır. Akdeniz ülkelerinin çoğu ve Latin Amerika’da ise boynuzu çağrıştırdığı için aldatılıyorsun anlamında kullanılır. Afrika’da ise bu işaret yapıldığı zaman birinin lanetlendiği düşünülür.
Parmakları çaprazlamak Pagan Döneminden kalan bir harekettir bu nedenle pek çok kişi bilmez fakat bizim ülkemizde kullanımı oldukça sıktır .Bu hareket kötülüğe karşı koruma olarak kullanılır ve iyi şans getireceğine inanılır hatta bazen yalan söylerken de parmaklarımızı arkada bu şekilde çaprazlarız bunun nedeni ise yalanla birlikte gelecek kötülükten korunmak ,yalanımız için evrende af dilemektir. Vietnam’da ise bu hareket çok kaba sayılır.
yukardaki resimde de olduğu gibi el yumruk şeklinde iken beşe kadar sayıldığında , Türklerin saymaya işaret parmağı , Çinlilerin serçe parmağı ile başladığı gözlemlenmiştir . İngilizlerin ise saymaya baş parmakları başladığı tespit edilmiştir . Bu araştırmada beden dilinin öğrenilen bir şey olduğu ve değişebildiğini destekler niteliktedir.
Bunlar örneklerden sadece birkaçı benden dilinin değişen bir unsur olduğunu kanıtlayan başka pek çok örnek vardır .
BEDEN DİLİNDE ELLERİN KONUMU VE ÖNEMi:
Eller kendimizi ifade ederken kullandığımız en aktif ve etkili organdır hatta bazı insanlar ellerini o kadar aktif kullanır ki ellerini bağlamanız durumunda konuşamayacak halle gelirler.
Bunu biliyor musunuz ?
Eskiden soylu insanlar konuşurken ellerini kullanmasınlar diye ellerini bağlar ve bu şekilde konuşulması sağlanaya çalışılmıştır .
Avuç içi yukarıya doğru açık olduğu konum , elin bu konumu aynı zamanda dilinci konumu olarak da adlandırılır eli bu konumda tutuğunuz zaman karşınızdakine rahatlık , isteme , yalvarma hissi verir. Karşınızdaki insanda otorite hissi uyandırmayacağından bu konumda iken söylediğiniz şeyler karşınızdakini rahatsız etmeyecektir .
Yine bu konumda iken eller belin üstüne çıktığında karışınızdakine bir şey saklamadığınızı ve dürüst olduğunuzu hissettirir ,dinleyicide güven hissi uyandırır o yüzden elin bu konumunu pek çok politikacı kullanmaktadır .
DİKTATÖR KONUMU
Avcun aşağıya doğru kapalı bir şekilde baktığı bu konumda insanların beynine direk olarak otorite mesajı İletirsiniz.
TEHDİT KONUMU
Yumruk tehditin göstergesidir yumruğun sıkılma şiddeti tehdidin derecesini gösterir bir de buna parmak eklenince tehdit çok yoğun seviyeye ulaşır .Büyüklerimizin , amirlerimizin , müdürlerimizin , öğretmenlerimizin sık sık kullandığı ve tehdidi gizliden gizliye beyne bir mesaj olarak kodladıkları korkutucu bir harekettir .
El SIKIŞMA SIRASINDA ELLİN VERDİĞİ GİZLİ MESAJLAR:
GÜVENLİR VE DENGELİ BİR EL SIKIŞMA
Ellerin dik ve avuç içlerinin birbirlerini bütünüyle kavraması ile gerçekleşir ,bu koşullarda iki tarafta varlığını belirtmiş olur.
Yine politikacıların çok kullandığı bu yöntemde bir eliyle elinizi sıkarken diğer eli ile eliniz açıkta kalan yerlerini tıpkı bir eldiven gibi saralar ya da omzunuzdan, direğinizden tutarlar bu güç gösterisidir üst astın omzuna dokunabilir fakat ast üste aynısını yapamaz el ne kadar yukarıya çıkarsa güç o kadar fazladır .Bunu yapan kişi eğer yakın olduğunuz birisi ise bunu sıcak bir tokalaşma olarak düşünebilirsiniz
Tıpkı diktatör konumunda olduğu gibi avuç içi yere bakacak şekilde elin karşıya uzatıldığı bu konumda karşı taraf üstünüzde bir otorite kurar, adeta burada patron benim der , güçlerini beyninize gizli bir mesaj olarak iletirler . Politikacılar üstünlük belirten çoğu hareketi olduğu gibi bunuda çok sık kullanırlar .Eğer biri elini size bu şekilde , el elimi öp dercesine, uzatmış ise üstteki görselde olduğu gibi elinizi ona dilenci konumunda uzatmayarak bunun olmasını engelleyebilirsiniz ellinizi dilenci konumunda bulamayan kişi elini çevirmek zorunda kalacaktır.
Sadece parmak uçlarının uzatılması ile yapılan tokalaşma , bu tokalaşma genelde bayanlar tarafından yapılır ve her iki tarafta da güvensizlik, iletişim kurmama isteği , motivasyon düşüklüğüne neden olur. Elini bu şekilde uzatan bir kişinin elini sıkmak cansız bir nesneyi sallamaktan farksızdır.
Bu duruş genel olarak hayal kırıklığı , tedirginlik , üzgünlük gibi negatif duyguların habercisidir. Aynı zamanda bir şeyden dolayı rahatsız olan bir kişi de bu duruşu sergileyebilir .
Bu duruş insanın kendinden emin ve özgüvenli olduğunu anlatır .Bu duruşu yapan insan hiçbir şeyden korkmadığını korkmadığını ifader , adeta karşındakine meydan okur genelde burnun ve başın havaya kalması kalması , göğüsün öne çıkması ile destekelnir .
Ellerin önde buluştuğu bu duruş ise mahcupluğu ve özgüven eksikliğini temsil eder ve başın öne eğilmesi, vücudun küçülmesi omuzların aşağıya doğru bastırılması ile desteklenir .Bu duruşu yaparken kimse tarafında dikkate alınmazsınız ,kimseye kendinizi dinletemezsiniz.
Ben her şeyi bilirim ya da biliyor gibi görünüyorum duruşu bu hareketi yaptığınızda karşınızdaki konuya hakim olduğunuzu ya da bu konu hakkında bir şeyler bildiğinizi düşünecektir. Bilgece bir harekettir eğer bir konu hakkında gerçekten çok bilgili değilseniz bu duruşu yapmamız daha iyi olacaktır.
Parmak ile göstermek
Başparmak egonun üstünlüğün ve güvenin ifadesidir . Başparmakla bir kişiyi göstermek ona değer vermediğini ve kendini ondan üstün gördüğünü belirtir.
işaret parmağı ile göstermek ise otorite ve tehdidi mesaj olarak iletir.
Açık avuç ile göstermek ise sevgi saygı ve dostluğu iletir karşı tarafa.
Yabancı olduğumuz ortamlarda özellikle ayaktaysak bu duruşu yaparız bu duruş savunmada olduğumuzun göstergesidir,
Eğer kişi karşısındakini ilk resimdeki gibi dinliyorsa bu onu pür dikkatle dinlediğini işaret eder ama ikinci resmindeki gibi işaret parmağı çeneye dayanmış ise bu konu ya da kişi hakkında olumsuz düşünceleri olduğunu belirtir.
Bakışlar ve elin bulunduğu konumdan birçok bilgi edinebiliriz. Eğer el çenede ise bu bir şeye karar verme sürecinde olduğunu belirtir.
Eğer kişi elini yanağına üçüncü resimde olduğu gibi koymuşsa bu kişinin sıkıldığını belirtir .Kişinin canının ne kadar sıkıldığına kol ve elinin başını ne kadar desteklediğine bakarak anlayabilirsiniz kafanın el tarafından tamamen desteklendiği konumda kişinin canı aşırı sıkılmış demektir .
Bunun yanı sıra eğer kişi masanın üzerinde ritim tutuyor veya ayaklarını yere vuruyorsa bu kişinin sabırsız olduğunu gösterir bu iki belirti de varsa konuşmacı konuşmasını bitirmelidir çünkü dinleyici konuşmacının dediği hiçbir şeyi anlamak için çabalamaz ve karşısındaki dinlemez hale gelmiştir bir süre aradan sonra konuşmaya tekrar devam edebilirler ki bu daha sağlıklı bir iletişim olur.
Başparmakların cebinde dışarı çıkması veya diğer örnekte olduğu durması egemenliğin ve sahipliğin göstergesidir . Bir şirkette hiçbir zaman çaycı böyle dolaşamaz ; müdürler, şirket sahipleri , patronlar bu şekilde dolaşabilir , yetkili kişi benim mesajı verir.
KOL KAVUŞTURMA HAREKETİ
İnsan kendini güvende hissetmek için bu duruşu sergiler ,bu duruşu sergilemenin bir diğer nedeni ise kişinin iletişime kapalı olması olabilir.
Gerçek duygularını en iyi şekilde gizlemek için insanlar yalan söylediklerinde yüz ifadelerini en iyi şekilde kontrol etmek isterler bu yüzden insan yalan söylerken el jestlerini azaltır ve elini yüz çevresinde bir yerlere değdirme ve götürme sayısı artar . Elini burnuna götürme , ,ağızına götürme ,göz, ense kaşımak bu örneklerden birkaçıdır (kişi gözünü ne kadar sert kaşıyorsa bu yalanın büyüklüğünü gösterir.)
BAKIŞALRIN ANLATIKLARI
Karşınızdakinin gözlerini takip ederek onun düşünceleri ile ilgi ipucu yakalayabilirsiniz.
Eğer bir kişi sizle konuşurken sağ tarafa bakıyorsa kişi beyninin sol tarafını kullanıyordur bu da kişinin bir şeyler planlıyor olabileceğini işaret eder eğer kişi sol tarafa bakıyorsa beynin sağ lobunu kullandığını gösterir bu da karşınızdaki kişinin bir şeyler hatırlamaya çalıştığının göstergesidir.
Sol üst köşeye bakması *görsel tasarlama
Yukarıya bakması *koku hatırlama
Sağ üst köşeye bakması *görsel hatırlamaya çalıştığını gösterir
Sol yana bakması * ses tasarlama
Düz karşıya bakması * duygusal sentezi
Sağ yana bakması* ses hatırlama
Sol alt köşeye bakması *bedensel duyum hatırlamayı
Aşağıya bakması *tat hatırlama
Sağ alt köşeye bakması * bir duygu hatırlamaya çalıştığını belirtir.
Bu bakışları günlük hayatta algılayabilmek , anlamlarını tespit edebilmek benden dili konusunda profesyonellik gerektiriyor.
kaynakça
http://kisiselbasari.com/resimli-ve-aciklamali-beden-dilini-ogreniyorum.html