DİJİTAL DÜNYANIN OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİLERİ

Dijital Dünya: İnternet bütün dünyada kullanılan, bilgisayar ve diğer akıllı cihazlar aracılığıyla veri ve bilgi iletmeyi/almayı sağlayan iletişim ağıdır. İnternet aracılığıyla istenilen web sitesine ve bilgiye erişim sağlanabilir. Bunun yanı sıra bütün dünyadaki bilgisayarlara mesajlar gönderilip mesajlar alınabilir.

Dijital Dünya Tarihi: Dijital dünya, 1998 yılında eski ABD başkan yardımcısı Al Gore tarafından, coğrafi referanslı ve dünyanın dijital bilgi arşivlerine bağlanan sanal bir dünya temsilini tanımlayan bir konsepte verilen isimdir.

Dijital dünyanın Olumsuz Etkileri: Bireyin sosyal ve fiziksel hayatını sekteye uğratacak kadar teknolojiyi kullanması, saatlerini internette geçirmesi ve internetin olmadığı durumlarda sıkıntı ve yoksunluk hissi yaşaması gibi durumlardır, bu durum teknoloji bağımlılığın göstergeleri olarak kabul edilmektedir.

Dijital dünyanın olumsuz yanları şu şekilde de günümüzde karşımıza çıkabilmektedir. Bunları maddeler halinde saymak istersek;
-Yanlış ve/veya Zararlı Bilgiye Erişim;
-Siber Zorbalık,
-Sanal Dolandırıcılık,
-Kişisel Bilgilerin Paylaşımı ve Kimlik Hırsızlığı (identity theft),
-Zararlı Yazılımlar,
-Oltalama (phishing),
-Yasadışı Kumar
Şeklindedir. Dijital dünya bildiğimiz anlamda sınırlar tanımadığı için tüm dünya ülkelerinde bu olumsuz yanlarla etkin bir şekilde mücadele edilmeye çalışılmaktadır.

Dijital dünyanın Olumlu Etkileri: Bilginin olduğu kaynakları kolayca bulmayı sağlar. Dünyanın her noktası hakkında kolayca bilgi edinmeyi sağlar. Müzik, video, filmler sayesinde internet üzerinde evlerimizde güvenilir bir şekilde eğlenceli vakit geçirmemize yardımcı olur. Sosyal iletişim siteleri sayesinde yeni arkadaşlıklar ve paylaşımlar edinmeyi sağlar. İnternet sayesinde dünyanın her yerinden birçok kütüphanenin dijital arşivine, sanal ansiklopedilere ve bilgi kaynağına erişmek mümkündür. Bu erişim kolaylığı farklı dilleri öğrenmek, yeni yetenekler kazanmak için kişilere çok geniş bir öğrenme olanağı sağlamaktadır. İnternet, bankacılık işlemlerini, devlet ile olan işleri, alışverişleri güvenli bir şekilde yapmamıza olanak sağlamaktadır. İnternet, günlük gazete, dergi, radyo ve televizyon vb. hizmetlerden yararlanmayı sağlamaktadır. Dünyanın öbür ucundaki birisiyle bile çok kolay biçimde iletişim kurabilmeyi, birlikte eğlenmeyi sağlamaktadır.

Buradan çıkarabileceğimiz sonuç dijital dünyanın sağladığı imkanları gerektiği kadar ve gerektiği etkinlikte kullandığımız taktirde kişisel gelişimimize büyük katkısı olacağıdır.

(Visited 122 times, 1 visits today)