Eskiden sergiledikleri şeyler daha kısıtlı olan müzeler son yıllarda değişim ve gelişmenin önemini kavramış, başka şeylere de yönelmiştir. Özellikle daha fazla müze açılmaya başladıktan ve müzelere erişim kolaylaştıktan sonra sergilenen şeylerin çeşitliliği arttı. Müzelerin evrimi, toplumun kültür, eğitim ve teknolojiye yönelik değişen bakış açılarını yansıtıyor.
Geleneksel olarak müzeler genellikle tarihi değere sahip, geçmiş yüzyıllardaki savaşlardan, eski yerleşim yerlerinden kalan zırhlar, kılıçlar, heykeller, çanak çömlek ve benzeri şeyleri sergilerlerdi Bununla birlikte, 21. yüzyıl, müzelerin katılımı ve etkileşimi teşvik eden dinamik alanlar olduğu yeni bir çağ başlattı. Teknolojinin gelişmesiyle de müze sektörü iyice ilerledi ve çeşitlendi. Tek tıkla telefondan ulaşabileceğiniz, ziyaretçilerin kendilerini tarih, sanat ve bilime eşi görülmemiş şekillerde kaptırmalarını sağlayan bir sürü sanal gerçeklik ve etkileşimli sergiler artık cebinize sığıyor.
Dahası, günümüzde müzelerin çeşitliliğinin artmasıyla müzelerin toplumdaki rolü değişime itilmiştir. Sadece eğitim, öğretim ve kolay öğrenme deneyimlerine odaklanmak yerine, keyifli, eğlenceli, arkadaşlarınızla hafta sonu gidip eğlenirken öğrenebileceğiniz hoş bir aktivite haline gelmiştir. Müzelerin çoğu sadece eğlence değil, eğitimi de destekler niteliktedir. Eğitim programları,okullar ve üniversitelerle birlikte çalışıp bilginin daha geniş ve daha erişilebilir bir şekilde yayılmasına katkıda bulunurlar.
Bence müzelerin yeterli ilgi görmemesinin en büyük sebeplerinden biri eksik reklam yapıyor olmalarıdır. İnsanların gözündeki müze kavramı çok da eğlenceli bir şey olmamakla birlikte çoğu insan zamanını sıkıcı gördükleri bir şey yaparak geçirmeyi istemezler. Bu yüzden ben Kültür ve Turizm Bakanı olsam müzelerin içeriklerini olabildiğince yaymaya çalışırdım. İlkokullarla anlaşır çocukların daha küçük yaştan müzeye gidip gezme, yeni şeyler öğrenme alışkanlığını geliştirsin isterdim. Yirmi birinci yüzyılda hiçbirimizin elimizden düşürmediği telefonlardaki sosyal medyalarda müzelerden bahseden paylaşımlar yapardım. Televizyonlardaki reklam aralarında kısaca müzelerden bahseder insanların ilgisini çekerdim.
Ayrıca ne kadar alışılmadık bir bakış açısı olsa da ücretsiz dağıtılan çay, kahve, çorba ve su gibi şeyler de toplumu halka açık alanlara çeken faktörlerden biridir.