Orta Çağ’dan Günümüze Eskrim

Günümüzde şövalye savaşlarını aratmayan heyecan dolu müsabakaları olan ve centilmenliğin her zaman ilk sırada yer aldığı bir spor düşünün. Orta Çağ’da kılıçla yapılan düelloları aratmayan, onlarla oldukça yakından ilişkili bir spor. Yani eskrim.

Eskrim mutlaka 1.5 metre eninde ve 14 metre uzunluğunda bir pistte oynanmalı. 3 farklı branşı bulunan bu spor dalında sporcuların tamamı metal bir başlık ve vücudu koruyan bir elbise giyerler. Bu sayede sporcuların yaralanması engellenir. Eskrim branşları ise şunlardır;

Eskrim Flöre

Flöre, tuş denilen demir uç ile sadece karşı rakibin gövdesine yapılan ataklar sonucu puan alınabilen bir eskrim türüdür. Flöre ile yapılan tuş sporcunun gövdesine bağlanan mekanik aksam ile ölçülür. Tuşun şiddeti 500 gramdan fazla ise sporcuya puan yazılır. Sporcular aynı anda tuş yapar ise pozisyon üstünlüğü kimdeyse ona puan verilir.

Eskrim Epe

Epede flöreden farklı olarak sporcunun hedefi bütün vücuttur. Sporcunun puan alabilmesi için flörede olduğu gibi rakibine tuş yapması gerekir. Yani silahın kenarları ile yapılan vuruşlar geçersizdir. Epede atak üstünlüğü kuralı geçerli değildir. Bu nedenle eskrimin en kontrollü dalı epedir. Epede ayrıca tuşun puan olabilmesi için 750 gramlık bir baskı oluşturması gerekir.

Eskrim Kılıç

Kılıç branşında hedef bel üstüdür. Ancak kollar ve kafa hedefe dahilken eller hedef noktaları arasında değildir. Bu branşta kesme diye tabir edilen silahın yanlarıyla yapılan vuruşlarda sayı olarak geçerlidir. Bu nedenle eskrimin en hızlı maçları bu branşta gerçekleşir.*

Eskrim ve Saygı

Eskrim sporunda önemli olan rakibe saygı göstermek ve onurdur.

Zaten geçmişine baktığımızda da Orta Çağ’dan sonra eskrimin bu denli gelişmesinin sebebi “onur” için yapılan düellolardır.**

Skor olarak öndeyken rakibe alaycı tavırlarda bulunmak büyük saygısızlık olarak görülür. Kazananların sevinçleri ve kaybedenlerin üzüntüleri ölçülüdür. Bu sporun içindeki heyecan ve kazanma arzusu da buradan gelir. Giyilen elbiseler ile şövalye gibi hissedilen bu spora bağlanmak kolay, kopmak ise çok zordur. 1896 yılından itibaren olimpiyat oyunlarında yer almaya başlamıştır. İzleyenler bile bu derece heyecan doluyken, bu sporu yapanları bir düşünün.

Ben eskrimin zekayı çok etkilediğini, insanı düşünmeye zorladığını düşünüyorum. Vereceğiniz tepkiyi, atacağınız adımı, yapacağınız savunmayı anında belirlemeniz gerekiyor. Hızlı olmanız ve odaklanmanız şart. Kısaca eskrim aklınızı kullanmanızı sağlıyor!

Gelin bir eskrim mücadelesi izleyelim ve bu sporun ne kadar güzel olduğunu birlikte görelim.

* http://eskrim.co/eskrimin-branslari/

**http://eskrim.co/eskrim-tarihi/

 

(Visited 199 times, 1 visits today)