Bilinçli Kullanım

Dijital dünya içerisinde teknolojinin ilerlemesi ile birlikte bir çok avantaj ve dezavantajlar baş göstermeye başlamıştır. Bu avantajları ve de dezavantajların nasıl değerlendirildiği ve değerlendirilmesi gerektiği aslında bireyin tutumları ile birlikte değişiklik gösterebilmesi olası bir durumdur. Değerlendirip değerlendirmemek bireyin tercihine kalmıştır.

Olumlu yönlerini ele alacak olursak öncelikle iletişim kolaylığı açısından ele alınması doğru olur. Dijital dünya ve teknolojinin kullanımı dünyanın dört bir yanından farklı insanlarla hızlı bir iletişim ve etkili bir iletişim kurulmasına olanak sağlar. Bazı platformlar sayesinde-örneğin e-posta, anlık iletişim araçları, mesajlaşmalar- iletişimin sınırları azalmıştır ve neredeyse sıfıra indirilmiş bulunmaktadır.

Aynı zamanda dijital dünyanın tıbbi ilerlemeler üzerinde de birçok etkisinin gözlemlenebileceğini görmek mümkündür. Dijital teknolojiler, tıbbi araştırmalara ve de aynı zamanda sağlık hizmetlerine de çok önemli katkılarının olduğunu ve de olmaya devam edeceğini söylemek mümkün. Ve de gelişen teknoloji ile Telemedicine gibi uygulamalarla hastaların uzaktan telefon ile ya da herhangi bir teknolojik araç ile tıbbi danışmanlıklar alınması mümkündür.

Farklı bir yönden baktığımızda, dijital dünya içerisinde dalındığında fazlasıyla olanak olduğunu görebilmekteyiz. Dijital dünya, bizlere küresel bağlamda milyonlarca iş olanağı sağlar ve iş ortamlarını destekler. Freelance çalışmak, uzaktan çalışmak ve çevrimiçi olarak iş fırsatları gibi birtakım olanaklarını genişletir.

Dijital dünyanın avantajları olduğu gibi tabii ki de dezavantajları da bulunmaktadır. Bu dezavantajların en başında bağımlılık ve dijital yorgunluk gelmektedir. Sürekli olarak çevrimiçi bir halde olmak, teknolojik bağımlılıklara ve dijital yorgunlukları beraberinde getirdiği gözlemlenmektedir. Sosyal medyada sürekli aktiflik hali, oynanan oyunlar, ve de sürekli bildirim almak mental sağlığı ve fiziksel sağlığı olumsuz etkileyebilmektedir.

Aynı zamanda bir başka dezavantajına baktığımızda, internet üzerinde, doğruluğunun kontörlü yapılmadan yanlış bilgiler ve yanıltıcı bilgiler aynı zamanda da hatalı bilgilerle doludur. Bu durum, toplum içerisinde oluşması ihtimal bazı bilgi kirliliklerine ve aynı zamanda yanlış anlaşılmalara neden olabilmektedir.

Son olarak en büyük sorunlardan bir tanesi olan gizlilik endişesi de son zamanlarda çok artmaya başlamıştır. İnternet üzerinden paylaşılmakta olan fotoğraflar, videolar, düşünceler, belgelerin gizliliği konusundaki endişeler çok artmaya başlamıştır. Kişisel verilerin izinsiz kullanımı ve çevrimiçi takip, gizlilik sorunlarına yol açabilir.

Uzun lafın kısası, toplu olarak bakıldığı zaman, dijital dünya birçok avantaj sunsa da doğru bir kullanım olmadığında ve de bilinçli bir kullanım olmadığında olumsuz etkileri de beraberinde getirebilir. İnsanların dijital teknolojilerle etkileşimde bulunurken dikkatli olmaları ve bilinçli kullanım sergilemeleri önem arz etmektedir.

(Visited 6 times, 1 visits today)