İşi Yok Eden Teknoloji

Bugünden beri insanların çoğu işlerini kolaylaştırmaya çalıştı. Teknolojinin gelişmesi ile  insanlar yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Gelecekte yapay zeka insanların bütün iş hayatına girip bütün işleri yapacak. Bununda yanında bazı meslekler var. Bunları çoğu yeni teknoloji ile kaybolmuştur örneğin: Nalıncılık, kürekçilik söğüt ağacı ile kürek yapma mesleğidir. Gelişen sanayi kolları yüzünden meslek ortadan kayboldu. Günümüzde köylerde hobi olarak yapılır. Nalıncılık ise ayakkabı giymenin kullanışlı olmadığı cami ve mescitlerin abdest alma bölümlerinin ve hamamların ayrılmaz bir parçası olan, “takunya” olarak da adlandırılan nalınlar, zamanla yerlerini plastik terliklere bıraktı.

Günümüzde kaybolmaya yakın işler: Dinozor iskeleti temizleyicisi ,dolma kalem tamirciliği  ,golf topu dalgıcı ,kadavra bahçesi bekçisi, kanalizasyon temizleyiciliği ,kasa şifresi kırıcısı ,koku koklayıcıları köpekbalığı akvaryumu temizleyiciliği ve benzeri… Bunların çoğunun kaybolmaya yakın olmasının sebeplerinden bir tanesi bilinmemesi ve gelecekte bu işleri robotlara verilmek istenmesidir. Gelecekte de rutin ve tekrarlayan görevleri otomatikleşebilen işler robotlar tarafından yapılabilen işler kaybolma riski taşıyor.  Japonya’da ilk robot otel olarak adlandırılan HENN-NA HOTEL içerisindeki bütün işçilerin hepsi robottur. buda geleceği gösteriyor.

Mesleklerin gelecekte kaybolmaması sağlayabilmek için genellikle insan duygusal zekası, yaratıcılığı, karmaşık problem çözme yetenekler gibi işler daha iyi dirençli olup işi kaybolmasını önleyebilir. Örneğin psikoloji rehberleri bir insanın nasıl hissedebilir ve anlayabilir ama robotlar anlayamaz. Çünkü damdan düşen damdan düşenin halini bilir.

(Visited 3 times, 1 visits today)