Gerçekten Simülasyonda mıyız?

Geçtiğimiz yıllarda insanlar evren gerçek mi, simülasyonda mıyız, her şey yalan mı gibi teoriler ortaya atıldı. Tabi, bazı insanlar bilime ve gerçekliğe inanmaya devam ettiler ama asıl soru hangisi daha mantıklı?

Ben şahsen bilime daha çok inanıyorum çünkü ‘’Ne anlamı var?’’ demektense ‘’Nasıl bir anlamı var?’’ diye soruyorum. Eğer ‘’Ne anlamı var?’’ diye sorarsak hiçbir cevaba ulaşamayız. Zaten bir bilinmezlik varken daha da zorlarsak bir şey bulamayız. Direkt olarak bilinmezliği aramak yerine bilinmezliğe giden yolu araştırmak ve sorgulamak daha mantıklıdır. İşte böyle düşünerek ‘’Nasıl bir anlamı var?’’ diye sorabiliriz. Bu sorunun cevabı kesin olmasa da bence yaklaşık %80 daha mantıklı çünkü evrende çok mükemmel bir nizam var. Galaksiler, yıldızlar, kara delikler; bunların hepsi birbiriyle bir düzen halinde evrende dönüyorlar. Evet, iki nötron yıldızı çarpışarak patlama, iki kara delik birleşirse uzay-zaman sürekliliğinde çarpışma ortaya çıkıyor ama zaten bu evrenin doğası ve güzelliğinden ibaret. Eğer bütün bunlar yalan olsaydı evreni keşfedecek kişiler neden yaratılırdı. Mantık olarak da saçma çünkü eğer evreni keşfetmek isteyenler yaratılırsa evren keşfedilecek ve bir süre sonra gerçek ortaya çıkacaktır. Simülasyonda olsaydık niye böyle kişiler programlanırdı veya her şey daha üstün varlıklar için olsaydı biz ne için burada olurduk?

Yani bence bütün bunlar yalan ve simülasyondan ibaret olamaz. Mutlaka bir gerçeklik vardır ve bir gün, belki milyon yıl sonra olsa da o gerçeklik elbet bulunur.

(Visited 6 times, 1 visits today)