Köyden Kente Kavimler Göçü

Köyden kente göç Türkiye’nin modernleşmesiyle yaşanmaya başlamıştır. Şehirde iş, eğitim ve sağlık imkanlarının daha iyi olması bunun sebeplerindendir. Köydeki çoğunluğun tarımla uğraşması ama buna rağmen çiftçimize gereken desteğin ve önemin verilmemesi de olayların üzerine sos olmuştur. Mustafa Kemal Atatürk “Köylü milletin efendisidir.” sözünü söylemiştir çünkü köylü devleti doyurandır. Bir devlet eğer temel gıda maddelerini kendi üretemiyorsa bu o devletin bağımsızlığına zincir vurur. Bundan dolayı devlet köylüyü köyünde tutmayı başarmalıdır ve bunu yapmak için büyük çaba harcamalıdır. Köylünün gönlü alınmalıdır ve ihtiyaçları(traktör, yem, mazot vb.) karşılanmalıdır. Bu devlet için çok önemlidir ve öncelikli bir konu olmalıdır.

Köyden kente göçün en büyük sebebi yukarıda da belirtildiği gibi köyde imkanların bulunmamasıdır. 21. yüzyılda olduğumuz için bu sıkıntıların büyük bir kısmı halledilebilse de bu zamanda bile hala ihtiyaçlarını karşılayamayan Anadolu köyleri bulunmaktadır. Bunun çözümü devletin önceliğinin “mega proje” adı altındaki köprüler ve dev binalardan ziyade önce kendi halkının köylüsünün ihtiyaçlarını karşılamak olmasıdır. Köylüyü eğer köyünde tutmak istiyorsak ona hak ettiği saygı ve statüyü vermeliyiz. Köylü, milleti tarımıyla doyurur ama elinde Anadolu’nun güzel toprağını işleyecek malzeme ve imkan kalmadığında mecburen toprağından vazgeçer ve kente göç eder. Bunu durdurmak için köylüye ihtiyacı olan alet edevat, yem, gübre, mazot, para ve bu tür kaynakların sağlanması gerekir. Bunları sağlamak için köylüden alınan vergi azaltılabilir, devlet düzenli olarak yardımda bulunabilir ya da arazileri satın alıp kendi işletip aynı zaman da köylüye aylık maaş ödeyebilir. Bu çözümler profesyonel öneriler olmasa da benzerleri uygulanabilir.

Mustafa Kemal Atatürk “Köylü milletin efendisidir.” sözünü boşuna söylememiştir. Eğer halkın karnı toksa, bunun sebebi köylüdür. Fakat bazı siyasi figürlerin köylüsüne hakaret ettiğini, onu yüceltmek yerine yerin dibine gömdüğünü görmekteyiz. Köylünün ihtiyaçları devletin konusu olmaktan öte muhtemelen unutulmuş ve uzun bir süre de konusu açılmayacak. Eğer halkın aç kalmasını şuan ki ve gelecekteki yönetimler istemiyorsa bu işe bir dur demeliler.

 

(Visited 6 times, 1 visits today)