GÖRSEL ETKİLEŞİM

Bu yazıda gençlerin sürekli film ve dizi izlemelerini konu alacağız.

Gençler görsel etkileşimden çok kolay etkilenebilir. Bunun olumsuz yanları ise şunlardır: Gençler izledikleri yüzünden duygusal olarak etkilenebilir. Bunun yanı sıra kendilerine uygun olmayan içerikler görebilirler. Bazı aileler şöyle düşünür, eğer siz bir gence bir korku hikâyesi anlatır veya dinletirseniz ondan çok etkilenmez ama eğer siz, o hikayeyi izletirseniz bundan daha çok etkilenir. Bunun  nedeni ise o kişi dinlediği şeyi kendi hayal gücü sınırına kadar hayal edebilir. Ama kişi onu izlediği zaman kendi hayal gücünün dışında onun bilmediği şeyi aklında canlandıramayacağı kadar farklı anlar. Çünkü ekranlarda her şey en açık hâliyle gösterilir. Kişiye seçim hakkı sunulmaz. Ekranda verilen neyse kişi ona inanır. Ekran izlerken aklımızı kullanmamıza gerek yoktur. Hazır şekilde sunulan görsel, herkese çok rahat gelir. Anlamaya, düşünmeye çalışmaz. Büyülenmiş gibi izler. Yarın yokmuş gibi izler.  İzlemesi yetmiyormuş gibi orada gördüğüne inanır. Onları örnek alır. Onlar  gibi konuşmaya, giyinmeye, davranmaya başlar. Gerçek hayatta o karakterleri kendinde yaşatır. Gerçek hayatla olan bağı kopar. Ama gerçek hayat dizi ya da filmlere benzemediği için sonuç olarak büyük bir hayal kırıklığına uğrar.

Görsel etkileşimden çok kolay etkilenmenin olumlu yanları ise şunlardır: Gençler bu sayede görsel hayal güçlerini genişletir ve özellikle dizilerde yapılan yanlış davranış şekillerini görerek buna nasıl tepki verilebildiğini görür. Neden ve nasıl yapmayacağına karar verir. İnsanları  yanlış tanıyınca neler olabileceğini görür. İstemediği şeylerin zorla yaptırılamayacağını anlar.

Son olarak da görmenin anlamada ne kadar etkili olduğu anlaşılmalıdır. Öğrenmek ve eğlenmek için sadece bir duyumuzu kullanmak yeterli değildir.

(Visited 5 times, 1 visits today)