Uzayın Derinlikleri

Merhaba, benim adım Tuna Ceber. Ben bu yazımda sizlere uzayı ve gezegenleri anlatacağım.
Uzay, Dünyamızın atmosferi dışındaki sonsuz boşluktur. Dünya ve diğer bütün gezegenler, gök taşları, yıldızlar, kara delikler ve diğer bütün gök cisimleri uzayda yer alır. Milyarlarca gök cismi bir araya gelerek galaksi denilen yıldız kümelerini oluşturur. Bilim adamları uzayda milyarlarca galaksi bulunduğunu düşünmektedir. Dünyamızın içinde bulunduğu galaksinin ismi Samanyolu Galaksisidir. Güneş sistemimiz Samanyolu Galaksisinin merkezine yakın bir yerdedir.

Yıldızlar ve gezegenler bulutsu denilen gaz ve toz yığınlarınını bir araya gelmesinden oluşur. Yıldızlat çevrelerine ısı ve ışık verirler. Yıldızların bazıları çok küçük, bazıları çok büyüktür. Bizim Güneş’imiz orta büyüklüktedir. Uzayda Güneş’ten çok daha büyük yıldızlar vardır. Güneşise bizim güneş sistemimizin en büyük yıldızıdır. Eğer Güneş olmasaydı, Dünya’da hep gece olurdu ve her taraf çok soğuk ve buzlarla kaplı olurdu. Dünya’da yaşam olmazdı ve biz de olmazdık.

Güneş ile birlikte gezegenler ve bu gezegenlerin uyduları güneş sistemini oluşturur. Güneş sistemindeki gezegenler hem kendi etraflarında hem de Güneşin etrafında sürekli dönerler. Güneş’e en yakın olandan, en uzağa doğru gezegenler: Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jübiter, Satürn, Uranüs ve Neptün’dür. Pluton ise 2006 yılına kadar gezegen olarak kabul edilirken, 2006 yılında Uluslararası Astronomi Birliği tarafından gezegen sınıfından çıkartılmıştır.

Milyarlarca galaksi ve bu galaksilerdeki milyarlarca yıldız ve gezegen arasında bizim dünyamız bir tane başka Dünya yok. Bu yüzden dünyamızı koruyalım ve onu kirletmeyelim.

 

Kaynak: https://tr.wikipedia.org,https://www.turkcebilgi.com, http://www.cocuklaricin.net/goklerdekiihtisam3.html

(Visited 215 times, 1 visits today)