Teknolojik Eğitim

Birçoğumuzun bildiği gibi teknolojinin hayatımızda büyük yer aldığı bir çağdayız. Günlük işlerimizden başlayarak ellerimizdeki tırnağı kesmekte bile kullandığımız tırnak makasıda bir teknolojidir. Peki neden bunlarda bir teknoloji olarak kabul edilir? Teknoloji tanımıyla, belli hayatımızdaki sorunları, ihtiyaçları çözmekte kullandığımız, geliştirdiğimiz araçlar veya yöntemdir.

İnsanlar Aynı Düşünseydi,Gelişen TeknolojiTeknoloji eğitimde bile kullanılmaktadır. Mesela kitaplar, defterler, tahta, tahta kalemi… Ama sadece teknoloji değilde dijitalleşmede eğitimde büyük bir rol oynayabilir mi? Dijitalleşme zaten eğitimde vardı, bunlara örnek olarak bilgi almak, araştırma yapmak için kullandığımız bilgisayarlar, telefonlar, akıllı tahtalar uzun bir süredir kullandığımız aletler. Ve ben burada eğitimi sadece okullarda olan kısmından bahsetmiyorum, bizlerin öğrenmek, kendimizi geliştirmek suretiyle yaptığımız çalışmalarda bir eğitimdir. Ve bu bilgilere ulaşmak içinde dijitalleşmenin büyük bir yeri vardır.

Dijitalleşme peki zaten bu olduğu gibi büyük öneminden dahada önemli bir hale gelseydi eğitim nasıl olurdu, avantajları veya dezavantajları neler olurdu birazcıkta onlardan konuşalım.

Herkesin bildiği gibi dijitalleşme bilgiye kolay ve rahatlıkla ulaşmamızı sağlar, bu bilgilerin maalesef doğruluğu tartışılabilir. Geldiğimiz çağda yalan bilgileri insanlara ulaştırılması çok kolaydır, bu nedenden dolayı internetten alınan bilgilerin gerçekliği tartışılması gerekir. Ama bu her bilginin yalanda olduğu anlamına da gelmez tabikide, bunlar kolay bir araştırma sonucu bilginin nereden alınması gerektiğini bulabiliriz.

Dijitalleşme okullar seviyesine gelincede bunlarla yapılan birçok araştırma vardır. İnsanlar dijitalleşmenin kötü veya iyi olabilceğiyle hala kesin bir bilgi yoktur. Bazı insanlar geleneksel eğitimin daha yararlı olduğunu düşünür bazılarıda tam tersini. Eğer bana sorulursa ben değişken derim açıkçası, çünkü olduğumuz dünya ve nesil değişmekle beraber algı ve bilgi aktarımını anlama yöntemi farklılaşmaktadır. Mesela bir nesilde sözlü- dilsel olarak insanlar başarı göstermiştir, ama bir sonraki nesil çoğunlukla görsel zekaya eğilim gösterir, bundan dolayı alınan yanlış eğitim, öğrencinin eğitimden soğumasını sağlayacak.

Bu dijitalleşmeyle birlikte belkide gelecekte ilk başta öğrencinin öğrenim eğilimine göre doğru çeşitte eğitim verilebilir. Ve bunun sonucunda daha yeni bilgilere açık, bilgiyi seven bir topluluk yaratılabilir.

Bir başka değinmek istediğim konu ise öğretmenler yerine robotların koyulmasıyla alakalı.

Bu konu hakkında birden fazla araştırma yapıldı, insanlar bu yapılan robotların gerçek öğretmenlerin yerini alıp alamayacağını hakkında tartışıyorlar. Bana göre şuanki olduğumuz zamanlarda olabileceğini sanmam. Çünkü öğretmen ve öğrenci arasında bir bir konuşma, şakalaşma vardır, bir yakınlık vardır. Hatta birçok öğrenci eminimki sevdiği hocaların derslerine daha çok odaklanırlar. Bir yandan robotlar bu durumu kaldırabilir ama derslerde olan insan iletişiminden dolayı dahada kötü yapabilir.

Yani genel olarak eğitimde teknoloji ve dijitalleşme birbirlerinden çok ayrı şeylere yol açabilir ama bana göre eğitimin düzgün, kişi tarafından anlaşılabilir olduğu sürece bir insanın veya robotun eğitim vermesi farketmez.

(Visited 13 times, 1 visits today)