Bilgiye Ulaşırken Nasıl Davranmalıyız ?

   Bana göre, benim fikrimce gibi sözcüklerle başlayan cümleleri bugünlerde çok duyuyoruz. Çevremizdeki insanlar öznel fikirlerini bu şekilde dile getiriyor. İnsanların kendi fikirlerini paylaşması güzel bir şey ancak bazen bu düşünceler bilgilerin doğruluğunu bozuyor.

  Ulaşmak istediğimiz bilgiye dedektif gibi de ulaşabiliriz, avukat gibi de.  Avukatlar müvekkillerini yasal konularda temsil etmek için çoğu bilgileri, kanıtları kendi yararları için kullanıyorlar. Bu da aslında bilginin doğruluğunu değiştirebiliyor. Bilmediğimiz bir bilgiyi araştırırken olaya avukat gibi yaklaşırsak bulduğumuz sonuç hiçbir zaman gerçeği yansıtmaz. Çünkü verilerden işimize gelenleri alır geri kalanları bırakırız. Her insan olayları görmek istediği gibi görür, öyle yorumlar. Bu da bilgilerin farklı ve yanlış yöne çekilmesine neden olur.

  Eğer olaylara dedektif gibi yaklaşırsak ise salt gerçeği elde ederiz. Bu ise bizi kaçtığımız şeylerle yani gerçeklerle yüzleşmek zorunda bırakır. Gerçekler çoğu zaman acıdır. Ama sonuçta bir gerçekle yüzleşmek kendimizi kandırmaktan her zaman daha iyidir. Bilgilere veya olaylara sübjektif değil objektif yaklaşmalıyız. Sübjektif yaklaşım kendi kişisel görüşlerimizi ön plana alarak bilgileri yorumlamaktır. Yaşadığı olaylar karşısında insanlar, kendi görüş ve düşüncelerini ön plana alarak hareket ederler. Kendi değer ve yargılarına göre olaylar hakkında tutum gösterirler. Yani kişiler bir durum karşısında kendi duygu ve düşüncelerini ön plana çıkartır ve olayları görmek istedikleri gibi yorumlarlar.Eğer objektif bir şekilde bilgilere ulaşırsak hem kendimizi hem de çevremizdekileri kandırmamış oluruz. Bu yüzden ulaşmak istediğimiz bilgilere kendi fikrimizi katmadan ulaşmalıyız böylelikle bilginin güvenirliğine ve doğruluğuna zarar vermemiş oluruz. Kendi hayatımızda da olaylara objektif yaklaşmalıyız. Aksi takdirde çoğu problemle başa çıkamayız. Daha önce yaşadığımız tecrübelerden yola çıkarak oluşturulmuş önyargılardan etkilenmeden, olayları ve kişileri kendi içinde değerlendirmeliyiz. Tarafsız, adil yani gerçek bir yargıya varabilmek için gereken en önemli şartlardan biridir objektif olmak. Akıl ve mantığımızın dışında bizi farkında olmadan etkileyen duygusal nedenler, aynı şekilde farkında olmadan sübjektif kararlar vermemize sebep olurlar.

  Sonuç olarak hayatımızda ulaşmak istediğimiz bilgilere ulaşırken nasıl bir yaklaşım gösterdiğimize dikkat etmeliyiz. Bu sayede gerçeklerle çabuk yüzleşir ve neyin doğru neyin yanlış olduğuna daha rahat karar verebiliriz. Bilgilere ulaşırken avukat gibi sübjektif değil dedektif gibi objektif olmalıyız.

(Visited 9 times, 1 visits today)