Cumhuriyetin kuruluşunun günüdür 29 Ekim. Ata’mın bu topraklar için verdiği mücadelenin izidir. Bütün bir asra sığan şanlı tarihin nişaresidir.
Cumhuriyetin ilanı, yeni 29 Ekim, bu seneyle beraber 100. yılını yaşıyor. Her yıl gururla kutlanan 29 Ekim, karakterini özgürlük ve bağımsızlıkla tanımlayan Ata’mızın sayesinde ülkemizi çok daha güzel bir hale getirdi. Kadınlara haklar verildi (Çalışma, yaşama, eğitim vb.) sağlandı.
Ata’mın özgün ve akılda kalıcı sözlerini küçükken sık sık hayranlıkla okurdum. En sevdiğim sözlerinden birisi “Özgürlük ve bağımsızlık, benim karakterimdir.” dir. Ne kadar duymuş olsam da hala tüylerimi ürperten sayılı sözlerden biridir Ata’mın.
Cumhuriyet, bağımsızlıktır benim için, özgürlüktür. Benim 1000 yılım olsaydı, 1000 yıl Ata’mı çok severdim. 1000 yıl sonunda, 1000 yıl daha isterdim. Bana göre 29 Ekim, yılın en sevdiğim günü olmasa da bana göre en önemli günüdür. Bu özel gün olmasaydı, kim bilir şuan ülkemiz ne hallerdeydi. 29 ekim 1923, en coşkulu, en güzel şekilde kutlanmayı hakeden gündür benim fikrimce. Ata’ma bu güzel gün in ne kadar teşekkür etsem azdır. Ata’mın verdiği bu kadar çabayı boşa çıkarmamak için elimden geleni yaparım. Ata’mın bu kararlılığı, bu ileri görüşlülüğü, cesareti ve diğer her özelliğini sonuna kadar takdir ediyorum. Beni tamamen büyülüyor. Hatta Ata’mın bu bilgeliği, okuduğu kitaplarda olsa gerek. Bütün hayatı boyunca tam tamına 4000’e yakın sayıda kitap okudu. Hatta kendisinin yazdığu kitapları bile vardır. Çok paylaşmayı seven birisi olduğu için, okuduğu kitapları arkadaşlarına ve yoldaşlarına saatlerce anlatmaktan çok zevk alırdı.
Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından Mustafa Kemal Atatürk’ün 29 Ekim 1923’te yaptığı bu bildiri, Türkiye’nin modernleşmesi ve bağımsızlığı yolunda önemli bir adımdı. Bu tarihi olay, Osmanlı İmparatorluğu’nun yıkılmasının ardından ulus devletin kuruluşunu temsil ediyor. Türkiye’nin hem iç hem de dış sorunlarına çözüm bulma çabası içinde olan bu yeni sistem, demokratik ilkeleri yücelten bir duruş sergiliyor. Cumhuriyet Beyannamesi’nde Laiklik ilkesini benimseyen Atatürk, devlet işlerini dinden ayırmış, Türk alfabesinde değişiklikler yapmış, eğitim sisteminde okuma-yazma oranını yükseltecek değişiklikler yapmıştır. Ayrıca kadınların siyasi katılımını teşvik etti ve kadın haklarına büyük ağırlık verdi. Türkiye’nin çağdaş bir ülke olma kararlılığı Cumhuriyet’in ilanıyla da ortaya çıkmaktadır. Türkiye, Türk halkının demokrasiye ve bağımsızlığa olan inancını simgeleyen bu önemli günü, 29 Ekim’i büyük bir coşkuyla milli bayram olarak kutluyor. Cumhuriyet, milletin birlik ve beraberliğini yücelten, Türk tarihindeki değişimlerin simgesi olan bir değere sahiptir.