Bildiğiniz üzere son yıllarda ülkemizde etkisi artan çevre kirliliği, kuraklık, erozyon ve nüfus problemi ülkemize çok büyük sıkıntılara yol açıyor. Bu sıkıntılardan kurtulmak ve etkilerini azaltmak için devletin yürüttüğü pek çok farklı proje var. Ben bugün bunlardan en beğendiklerimden biri olan fakat çoğu insanın bilmediği bir projeden bahsedeceğim.
Diğerlerine göre daha az bilinen bir proje olan Yeşilırmak Havzası Gelişim Projesi(YHGP), ülkemizin Yeşilırmak deltasında bulunan Amasya, Tokat, Samsun ve Çorum şehirlerinde 7 Ekim 1997 tarihinde başlatılan ve son 2016-2018 yılları arasında özellikle üstüne gidilen bir projedir. Projenin amacı çarpık kentleşme, erozyon, kirlilik ve biyolojik çeşitliliğin kaybedilmesi gibi sorunlar yaşayan Yeşilırmak havzasını ekonomik açıdan kalkındırmak ve bu sorunlara (özellikle de çarpık kentleşme ve kirlilik) çözüm bulmaktır. Hayatının büyük bir çoğunluğunu Yeşilırmak ve Kızılırmak nehirlerini bulunduran Samsun şehrinde geçirmiş biri olarak söyleyebilirim ki bu iki nehir halk tarafından çok hor kullanılmakta. Buna örnek olarak gereksiz tramvay hatları için nehirlerin üstlerinin kapatılması ve tramvay inşaatı sonrasında ortaya çıkan atıkların nehirlere atılmasını verebilirim. Bu olaylar sonucunda Samsun’da benim evime çok yakın bir yerde sel felaketi yaşandı ve bunun sonucunda onlarca insan hayatını kaybetti. Bu gibi durumların önlenmesi için YHGP aşırı önemli bir proje ve bu projenin başlıca Kızılırmak, Ceyhan ve Sakarya nehirlerinde de uygulanması gerekiyor.
Son olarak bu projenin önemini vurgulamak için ülkemizde tarih boyunca yaşanmış bazı felaketlerden bahsedeceğim: 1908 Tokat sel felaketi-223 ölü, 1981 Rize seli-27 ölü, 1990 Rize seli-51 ölü, 2006-2008 kuraklık dönemi- Doğu Anadolu’da açlık krizi, 2009 Marmara seli-40 ölü… Bunların dışında saymak bitmeyecek kadar felaketlerin yaşandığı ülkemizin geleceği için YHGP gibi projelere çok fazla önem verilmesi gerekiyor.