Nükleer füzyon, hepimizin bildiği bir şeydir. Fakat kimse detaylarını ve dünyayı nasıl değiştireceğini bilmez. Nükleer füzyon, düşündüğünüzden daha ilginç ve güçlü bir şeydir. Gelin birlikte bunun dünyayı nasıl değiştirdiğine ve nasıl çalıştığına bakalım.
Nükleer füzyon nasıl çalışır? Bu aslında çok karmaşık bir mekanizmadır. Bugün bunu biraz özetleyip size anlatacağım. Nükleer füzyon bir reaktörde veya hatta bir nükleer bombada şöyle çalışır: Uranyum (234) gibi elementler genellikle bu işlerde kullanılır. Nükleer füzyonu başlatmak için U234’e nötron ışıması gönderilir. Bu çekirdeği düzensizleştirir. Bu çekirdekte kısa bir süre dayanamaz, parçalanmaya başlar. En sonunda atom parçalanır, atomun içindeki enerji ortaya çıkar. Atom bu sırada Baryum ve Kripton gibi atomlara ayrılır ve birden fazla (3 çoğunlukla) nötron ortaya çıkar. Bu nötronlar diğer Uranyumlara aynı faciayı yaşatmak için yola çıkar. Bu döngü hızlanarak devam eder ve büyük bir enerji ortaya çıkar. Tabii bu enerji çok tehlikeli bir enerji. Çevre ve sağlık için birçok tehdidi var. Az önce gösterdiğim bu şey nükleer füzyon değil aslında, nükleer “fisyon”. Nükleer fisyonda atom normal olduğundan daha küçük olur. Fakat nükleer füzyonda atom normalde olduğundan daha büyük olur. Nükleer fisyona reaktörler örnek verilebilir. Fakat nükleer füzyona Güneş örnek verilebilir. Nükleer füzyon fisyona karşı daha çok enerji üretir fakat bu enerjiyi üretmek kısıtlıdır. Peki, nasıl çığırlar açabilecek bu enerji? Bugün Almanya bile reaktörlerini kapattığına göre nasıl kullanılacak bu enerji? Geçen yıl, Çin’in “Yapay Güneş” projesinde ilk kez gerçek bir füzyon reaktörü kullanıldı. Bu gerçekten büyük bir gelişme idi. Bu günlerde nükleer kelimesi ülkeler tarafından kötü karşılansa da ileride tek gereken enerji kaynağı olabilir. Çünkü yeni gelişmeler Nükleer kelimesinin yeni potansiyellerini ortaya çıkarıyor. Bu devam ettirilebilirse ülkeler bu fikirlerini değiştirebilir.
Sonuç olarak, nükleer kelimesi ileride çok önemli bir şey olabilir. Şu an bile araştırmaların konusu. Kim bilir gelecekte ne olacak? Bunu sadece zaman söyleyebilir. Nükleer geleceğimiz olabilecek mi? Yoksa daha iyi bir alternatif mi bulunacak?