Asıl Mesaj Araç Mıdır?

“Araç mesajdır.” İletişim, insanlar için gerekli olan bir unsurdur. İletişimi de belirli araçlarla sağlarız. Günümüzde, iletişim aracı olarak cep telefonu, bilgisayar veya tablet gibi elektronik yollar her ne kadar tercih edilse de tarih boyunca birçok farklı yöntem iletişim kurmak için kullanılmıştır.

İlk olarak “Araç mesajdır.” cümlesinden bahsetmeden önce iletişim araçlarından bahsetmek istiyorum.  İlk insanlar, mağara duvarlarına resimler çizerek, dumanla ve ateşle iletişim kurmuşlardır, ta ki yazının icadına kadar… İletişimde büyük bir gelişme yazının ve kağıdın icadı ile sağlanmıştır. Böylece mektup ile haberleşme, gazete ile iletişim, posta güverciniyle iletişim gibi yöntemler geliştirilmiştir. İletişimdeki yazının icadından sonraki ikinci büyük gelişme elektrik sinyallerinin keşfidir. Bu keşiften sonra ise sırasıyla telgraf, telefon, gramofon, radyo, televizyon, faks makinesi ve bilgisayar icat edilmiştir. Ayrıca, iletişimde bunlardan sonraki gelişme ise internetin icadıdır. Bunun sonucu olarak ise, sırasıyla  günümüzde de popüler olan bilgisayar, cep telefonu, akıllı telefon ve sosyal medya iletişim araçları olarak gündeme gelmiş ve giderek popülerleşmiştir.

Peki, araç mesaj mıdır? Bu cümleye katılıyor musunuz? Farz edelim ki, öğretmeninize bir ödev teslim etmeniz gerekiyor. Ödeviniz hazır sadece kağıda geçirmelisiniz ve önünüzde iki seçenek var, birinci seçeneğiniz buruşmuş bir kağıda ödevinizi yapmak, ikinci seçeneğiniz ise temiz bir kağıda ödevinizi yapmaktır. Hali hazırda durum böyle olunca “Tabii ki, ikinci seçenek. Temiz bir kağıt varken neden buruşmuş bir kağıdı tercih edelim” diye düşünebilirsiniz. Siz buruşmuş kağıdı yani birinci seçeneği tercih edip, özenip bezenmeden bir kağıtta ödevinizi teslim ederseniz, öğretmeninizde “Bu kağıt neden böyle, ödeve verdiğin değer bu mu, bu kadar mı umursamadın?” diye düşünceler olur. Lakin, eğer siz bu ödevi ikinci seçenekteki gibi temiz, düzgün ve kırışıksız bir kağıtta teslim ederseniz ise öğretmeninizin gözüne çarpan ilk şey yine mesajdan önce araç olur ama bu sefer pozitif bir tepki ile karşılaşırsınız.

Bu örnekten bir sonuç çıkarmamız gerekirse, mesaj her ne kadar aynı, yeterli, güzel, kaliteli veya nitelikli olsa da iletiyi ilettiğiniz alıcının tepkisinin ve verdiğiniz mesaja olan düşüncelerinin mesajın verildiği araca göre değiştiğidir yani aracın mesajı etkilediğinin önemli bir göstergesidir.

Sonuç olarak iletişimin insan hayatında önemli bir yeri vardır. İletişimi de gerçekleştirmek için belli araçlara ihtiyacımız vardır. Bu araçlar tarih boyunca değişkenlik göstermiştir. Bu araçları iyi ve mantıklı kullanmak önemlidir çünkü aracın mesaja olan etkisini ve mesaja olan ilk izlenim olduğunu da unutmamak gerekir.

(Visited 14 times, 1 visits today)