Totem bazı insanların veya toplulukların herhangi bir girişimde istenilen sonuca ulaşacakları inancıyla yaptıkları eylem veya uğuruna inandıkları nesnelerdir. Bu totem olayı çok eski zamanlara dayanır. Bazı kaynaklara göre kabile kültüründe bir grup insanın amblemi (işaret) olarak hizmet eden bir ruh varlığı ,kutsal nesne veya sembol olarak tanımlanır.Bazı kaynaklarda ise İlkel toplumlarda topluluğun ondan türediği sanılan ve kutsal sayılan hayvan,ağaç,rüzgar v.b herhangi bir doğal nesne olarak tanımlanmaktadır. Günümüzde ise totemler bir işaret,sembol veya uğuruna inanılan bir nesne dışında bir eylem olarak ta görülebilmektedir.
Farklı kültürlerde farklı biçimlerde uygulanmaya devam eden totem anlayışı aslında girişimde bulunan kişi ve etrafındaki insanların aynı amaç için pozitif enerji oluşturma çabasıdır. Örneğin toplumumuzda önemli bir sınava girecek öğrencinin geçmişte sınav öncesi yediği bir çikolata türünün sınavda başarı sağladığına inanıp,her sınavdan önce aynı marka çikolatayı yemesi bireysel olarak yaptığı bir totem olarak görülebilir.Bir başka şekli ile sınavdan önce öğrenciye büyük annelerin okunmuş pirinç,şeker v.b yedirme çabası da totemin dini inançla birleşmiş halidir. Kendisi için önemli sayılan bir görüşme veya etkinliğe giden birinin özellikle uğuruna inandığı aynı renk kıyafet seçimi de bir başka totem örneğidir. Maçlarda veya toplu müsabakalarda takım için istenen sonuca ulaşılmasını sağlayan rakamların hep bir ağızdan tekrarlanması gibi bir eylem de totem kavramının bireysel den toplu hale dönüşmüş şeklidir. Yukarıdaki örneklerden de görüleceği üzere doğrudan bir kuralı işaret etmeyen ,bireysel veya toplu olabilen ve çoğunlukla mantıklı bir açıklaması olmayan inanış yada eylemler bütünüdür. Kendi adıma benim şahit olduğum pek çok örnekte somut olarak iyi bir sonuca ulaştırdığı kesin olmasa da bu tip eylemlerin girişimde bulunan kişiye iyi geldiği hatta motivasyonunu artırdığını gördüm. Temelde herhangi bir girişimde bulunmadan önce bununla ilgili hazırlık yapmak ve çalışmanın önemine inanan birisi olarak.,yinede etrafımdakilerin iyi dileklerini duymak bana da çok iyi gelir.
Totem abartılmadığı sürece zararsız ,ancak istenen sonuç için başka hiç bir şey yapmadan tek başına asla fayda sağlamayak bir batıl inançtır. Kişilerin kendi tercihi olsada totem yerine pozitif bakış açısının bir sonucu elde etmede daha etkili olduğunu düşünürüm. İnsanların eylem ve söylemleri ile birbirine ve evrene aktardığı pozitif enerjinin karşılık bulması çok güzel olsa da çalışmadan ve emek sarfetmeden tek başına yeterli olamayacağı kesin. Bu yüzden önerim ; isteklerimize ulaşma yolunda önce çalışıp sonra sevimli alışkanlıklarımızı tekrarlamak olacaktır.