Bilimsel Eziyet Deneyleri

Aramızda hayvan sahibi olan birçok insan vardır ve eminim ki her sahip evcil hayvanına zarar gelmesini istemez. Ancak içtiğimiz ilaçlarda, kullandığımız cilt bakım ürünlerinde ve günlük hayatta kullandığımız daha birçok şey için bu hayvanlarda acılı bir biçimde test edildiğinin farkına varınca işler değişiyor…

Bu testin hayvanlarda eğitimde mesleki bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlansa da bu hayvanların vahşi işlemlerden geçtiği gerçeğini maalesef ki değiştirmiyor. Bazı hayvanlar bu prosedürden canlı bir şekilde çıksa da sağlıklarını temelden etkiliyor. Bu işlemde hayvanlar zorla besleniyor, yüksek radyasyona maruz bırakılıyor. Genellikle omurgalı hayvanlar tercih edilse de bunun yanı sıra omurgasız hayvanlarda da test yapılmakta. Laboratuvarlarda çoğaltılan hayvanlar ne yazık ki gözlerini açtıkları an yaşamlarını yitiriyorlar. En üzücü tarafı ise bu işlemlerin aynı zamanda hamile hayvanlarda da gerçekleştirilmesidir. Bunun nedeni ise anlayabileceğiniz üzere insan fetüsüne zarar verip vermediğini anlamak içindir. Yapılan bu deneyler kesin veya net bir bilgi vermese de bilim adamları en yakın sonuca ulaşmak için 115 milyon hayvan üzerinde test yapıyor. İnsancıl olmayan hayvan deneyleri, milattan önce 500 yılından bu yana uygulanır. Bu testlerde rahatsızlanan canlılar iyileşmedikleri sürece öldürülüyorlar.

Türkiye’de şu anda 135 tane deney merkezi bulunmaktadır. Hem Türkiye hem de Avrupa’da, kozmetik ürünlerin hayvanlar üzerinde test edilmesi uzun bir zamandır yasak. Fakat hayvan deneyleri tamamen yasak değil.
HADYEK hayvanlar üzerinde çalışma yapmak üzere Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan verilen çalışma izni ile özel kuruluşlar ile yüksek öğretim kurumlarının kendi bünyesinde oluşturmakla yükümlü olduğu bir kuruldur. HADYEK’ in açılımı Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu olarak geçer. HADYEK, her yıl için yerel etik kurullardan yıllık faaliyet raporu talep eder ve bu raporlardan derlediği bilgiler ile “Yıllık İstatistik” raporları oluşturur. Raporlarda, yıl içinde deneylerde kullanılan hayvan tür ve sayıları, bu hayvanların kullanım amaçları gibi bilgiler yer almaktadır.


Hayvan deneyleri yerine kullanılabilecek bir sürü alternatif olmasına rağmen bu işlemlerin hala hayvanlarda uygulanması canice bir yöntemdir. Bunlar arasında : hücre ve doku kültürleri, tahlil metotları, video kullanımı, bilgisayar metotları ve yapay modellerin kullanımı, tek hücreli organizmaların kullanımı ve epidemiyolojik çalışmalar bulunmaktadır.


Eğer siz de bu hayvan deneylerini destekliyorsanız sokaktaki ya da evinizdeki hayvanlara bu eziyetin çektirildiğinizi düşünün. Hiçbir canlı bu acıyı çekmek zorunda olmadığı gibi hiçbir canlı bu eziyeti çektirme rolünde değildir. Gelin beraber olalım ve bu cinayeti durduralım.

(Visited 11 times, 1 visits today)