Hayvan deneyleri

Sağlık alanlarında gün geçtikçe gelişmesi birçok alana büyük etkiler yarattı. Sağlık sektörünün gelişmesiyle beraber bir sürü hastalığın çaresi bulundu. Sağlık alanların gelişmesiyle ile beraber ilaç sektörü oluştu.  Ilaçların tarihi epey eskiye dayanıyor M.Ö 3000 yılında Sümerliler kullanmıştır. O zamandan bu zamana çok değişim göstermiş olsa da hepsinin amacı aynıdır. İlaçtan ilaca değişim göstersede genellikle inorganik maddelerler, mikroorganizmalar, bitkiler ve hayvanlardan yapılır. Eskiden Tıp ın  gelişmiş olmamasından dolayı ilaçların yan etkileri ölüme kadar gidebilen büyük sonuçlara sebep olabiliryordu. Günümüzde ise ilaçların yan etkileri için yapılan bir sürü deneyler var. İlaçların insan üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde öğrenmek önemlidir. Piyasa sürülmeden önce deneylerden geçer. Günümüzde ilaçlar ilşk önce hayvanlar üzerinde test edilerek piyasa sürülmektedir. Bu konuda farklı görüşler olmasıyla beraber hala en çok kullanılan tekniğin hayvanlardan üzerinde olduğununda bir gerçek. Bazı markalar hayvan katliamı olarak paylaştığı bu deneylerin yapılmaması için bir sürü belgesel ve bilgilendirici reklamları insanlara sunmuştur. 

  • İnsana biyolojik olarak benzeyen hayvanların seçilerek yapıldığı bu deneylerin hayvanda gösterdiği etki ile insanda gösterdiği etki çoğu zaman farklı oluyor hatta bir çalışmaya göre sadece %5 benzerlik olduğunu göstermiştir. Hayvanların en çok kullanıldığı kozmetik ürün deneylerinin hayvanların ciltlerine ve gözlerine etki etmiştir. İnsan hastalıklarının %2’den azı deney yapılan hayvanlarda görülür ve bu yüzden denenen ilaçların çoğu hayvanı öldürmüş ya da ağır yaralamıştır. Deney esnasında ve sonrasında İnsanların yaşadığı gibi hayvanlarında büyük acılar çekebildiğini unutmamak lazım. Deneylerin diğer deneylerde göre hızlı sonuç vermesi ve ucuz olması yüzünden kullanılmasına rağmen başarı oranı çok azdır. Bundan dolayı bu ülkeler hayvan deneylerini yasaklamıştır.  
  •  
  • 28 üyeden oluşan Avrupa Birliği 
  • Norveç 
  • Hindistan 
  • İsrail 
  • Yeni Zelanda 
  • Avustralya 

Bazı ağır ilaçların deneylerinin yapılmasını normal karşılamakla beraber kozmetik gibi hayat sağlığının ön planda olmadığı bir alanda hayvanları kanser edecek deneyler yapıp onların tüm hayatı boyunca kafeste acı çekmesine karşıyım. Hızlı etki verdiği ve ucuz olduğundan dolayı tercih edilse de onlarda bir canlı. Benim şahsi görüşüm teknolojik gelişmelerle yeni denek sistemleri yapılması gerektiğinde. Bana göre ilacına göre değişecek olsada teknoloji ile bu probleme çözüm bulunabileceği yönünde.  Eskiden hayvanların üzerinde yapılan deneyler daha fazla olsa da hala fazla sayıda deney yapılıyor. Deneylerin azalması için bir sürü uyarılar yapılmasına rağmen çoğu kozmetik şirketinin deneylere devam ettiğinde biliniyor. Devletlerin bazıları bu sorunu ele almış olsa da gereksiz yere öldürülen hayvanların hakları yeniyor.  

Sonuç olarak benim düşüncem bazı hastalıkların ilaçlarında deney zorunlu olsada kozmetik gibi insanın hayat riski olmayan ilaçlarda hayvanlara işkence çektirmenin bir suç olduğunu düşünüyorum. Onlarında bir hayatının canının olduğunu denek için hayata gelmediklerini düşünüyorum. Çok acil olan durumlar dışında başka teknolojilerin kullanılması gerektiğini düşünüyorum onun dışındaki deneylerin hayvanlara işkence olduğunu düşünüyorum. 

(Visited 12 times, 1 visits today)