21. yüzyılda yaşamamıza rağmen hala insanların para uğruna yaptığı akıl almaz şeyler devam ediyor. Hayvan deneyleri -bilimsel adıyla viviseksiyon- de bunlardan biri. Teknolojinin bu kadar gelişmiş olması birçok projede insanı işlevsizleştiriyor. Fakat en zeki varlık olarak adlandırılan insanın bile yerini alabilen yapay zeka, hayvanların yerini alamıyor çünkü birçok ünlü marka ürünlerini test etmek için hala hayvanları kullanıyor.
Hayvan deneyleri tartışmasız bu dönemde yapılan en korkunç işlemlerdendir. Bu tür deneylerde çoğunlukla sıçanların ve farelerin kullanılması, çoğu insanın bu duruma gereken ilgi ve tepkiyi göstermemesine neden olur. Fakat kedi, köpek, balık, tavşan, at ve kuş gibi günlük yaşantımızın içinde bulunan bir sürü masum hayvan da bu canice deneylere kurban gitmektedir. Aslında her can en az bir diğeri kadar kıymetlidir. Maalesef ki sıçanlar ve fareler günümüzde çoğu insan tarafından önemsiz canlılar olarak görülmektedir. Gereken araştırma yapılmadığı için de bazı duyarlı insanlar sosyal medyadan bu zavallı hayvanların sesi olmaya çalışır.
Bu deneyler hem canice hem de kullanışsızdır. Deney sonuçları maddenin sadece denek hayvandaki etkisini gösterir ve bu bilgilerin büyük bir kısmı insanlar için kullanılamaz. Hayvan deneylerine göre limon suyu öldürücü bir zehir iken, arsenik, baldıran zehri ve botoks güvenli maddelerdir. Her yıl en az 115 milyon masum hayvan, bu tür deneyler yüzünden ya hayatlarını yitirir ya da tüm yaşamlarını küçük, karanlık kafeslerde aç bir şekilde geçirir. Hayatta kalmayı başaranların yarısı yapılan deneyler yüzünden ortalama 2 ya da 3 hafta içerisinde ölür. Hayvanlar üzerinde deney yapan markalar her zaman hayvanların kendiliğinden ölmesini beklemez. Çoğu deneyin sonucunda denek hayvanda körlük ve deride parçalanma görülür. Eğer denek iyileşemezse öldürülür. Böylesine kalpsizce bir uygulamayı ilk kez 28 ülkeden oluşan AB (Avrupa Birliği), 2004 yılında yasakladı. İlk hayvan koruma örgünü İngiltere kurdu, bunu Almanya ve İsviçre takip etti.
Konu sağlık olunca güvenlik tabii ki de önemlidir fakat kendi sağlığımız için masum hayvanların canını riske atamayız. Hayvanlar üzerinde deney yapmak yerine yapılabilecek başka bir sürü alternatif vardır. Örnek verecek olursak deney yaparken bakterileri kullanmak, kadavra testleri yapmak ya da fiziksel ve kimyasal testler yapmak hem daha pratik hem de daha insancıl bir çözümdür. Ayrıca tüm ülkelerin bu tür hayvan deneylerinin yasaklanmasına dair bir yasa çıkartması ve yasanın çiğnenmesi durumunda ağır yaptırımlar uygulaması hem göz korkutacak, hem de hayvanları kurtaracaktır.