İlaç ve kozmetik ürünlerinin insanların kullanımına sunulmadan önce hayvanlarda denenmesi, modern hayatta çokça karşımıza çıkan bir yöntemdir. Bilim insanları bugünlerde, insan derisini kullanarak bazı soru işaretlerini giderebiliyor. Ama hepsini değil. Bu nedenle hayvan deneyleri standart metot olmayı sürdürüyor. Bazı insanlar bu yöntemin kaçınılmaz ve gerekli olduğuna inanırken diğerleri ise onaylamayıp daha insancıl yollara başvurulması gerektiğini savunuyor. Ben de bu grubun içindeyim ve hayvan deneylerinin vahşiliğini ve neden efektif olmadığını açıklayacağım.
Çoğu insan ilk bakışta hayvan deneylerinin insan sağlığını sürdürebilmek için ne kadar gerekli olduğunu savunabilir ancak ben hayvan deneylerinin aslında para, kaynak ve enerji israfı olduğunu düşünüyorum. Bunu düşünmemin en büyük sebebi, hayvan deneylerinde onaylanan ilaçların %95’inin sonradan insanlar üzerinde etkisiz ya da zararlı olduğu görülmesi. Çünkü insan organizması bir fare ya da tavşanınkinden çok daha farklı. İnsan hastalıklarının sadece %1.16’sı kadarının hayvanlarda da görülebildiği düşünüldüğünde bu testlerin sonucunda net bir sonuç elde edilmesinin zor olduğunu fark etmek çok da güç değil. Bu deneyler çokça hayvanı kanser gibi çeşitli hastalıklara sürüklemektedir. Doktorların çoğu da insanlar ve hayvanlar arasındaki anatomik farklılıklarda dolayı bu deneylerin yanıltıcılığının fazla olduğunu belirtmiştir.
Hayvan deneyleri aynı zamanda belirli çözüm yöntemlerinin hayvanlar üzerinde etkisiz olması nedeniyle aslında insanlara şifa olacak uygulamaların yapılmasına engel olmuş ya da bu uygulamaların hayata geçirilişini geciktirmiştir. Örnek olarak bypass ameliyatı köpeklerde işe yaramadığından uzun bir süre insanlar üzerinde denenmemiştir. Ayrıca bu deneylere, yani aslında yapılan katliama rağmen hastaların %40’ı hâlâ ilaçların yan etkilerden şikayetçidir. Bu gibi nedenlerden dolayı hayvan organizmalarının gerek anatomik gerek fizyolojik farklılıklar nedeniyle insan organizmasına uygun bir model oluşturabildiği fikrine katılmıyorum.
Hayvan deneylerine alternatif niteliğinde olan yüzlerce yöntem bulunuyor. Ancak buna rağmen hayvan deneylerinin tamamıyla son bulabileceğine inanmıyorum. Hayvan deneyleri daha önce bazı bölgelerde yasaklanmış olsa da hâlâ kullanılmaya devam edilen bir yöntem sonuçta. Diğer alternatif yöntemlerin kullanımı artırılarak hem çalışmaların verimi artırılabilir hem de deneylerde kullanılan hayvan sayısı düşürülebilir.
Sonuç olarak, ilaçların hayvanlar üzerinde denenmesine karşıyım çünkü deneyler etkili sonuçlar vermediği gibi hayvanlar bu kesin sonuçlar elde edilemeyen amaçlar uğruna öldürülüyor ve kanser başta olmak üzere çeşitli hastalıklara terk ediliyor. Hayvan ve insanlar arasındaki farlılıklar, bu deneylerin verimli olarak gerçekleşememesine yol açıyor. Bunca hayvanı katledip efektif sonuç alamamaktansa diğer daha sağlıklı ve sürdürülebilir alternatiflerin uygulamasının artırılmasının pek çok pozitif etkisi olacağına inanıyorum.