Ünlü şairlerimiz mevsim temalı şiirlerinde genel olarak kış mevsimini ele almayı tercih ediyor. Bunu, örneklendirmek gerekirse Bir Kış (Cemal Süreyya), Kış Bahçeleri (Faruk Nafiz Çamlıbel), Kış Bitti (Cevat Çapan), Kış Bahçesi’nden (Ahmet Hamdi Tanpınar)… gibi ünlü şairlerin dillere destan eserlerini örnek gösterebiliriz. Peki neden kış? Diğer mevsimlerden öne çıkan kış mevsiminin ayrıcalıkları neler?
Kendi fikrimden bahsetmek gerekirse benim en sevdiğim mevsim olan kışın bu gibi eserlere konu olması çok da şaşırtıcı olmadı. Kar, yağmur, dolu yağması, havanın soğuk olması bana huzur veren nadir şeylerden bir tanesi. Çoğu kişi ayağında ayakkabı, üstünde ceketi olmayan çocukları düşünerek soğuk ve çetin olan kış mevsimini sevmez. Ama ben öyle düşünmem. Sıcak yazı da, dökülen yapraklar arasında geçen sonbaharı da, insanın burnuna çiçek kokuları geldiği ilkbaharı da severim. Ama ben kışı ayrı severim. Eğer üşüyen birileri, üzülen birileri olmazsa kim değer bilir? Kim kendinden başkasını düşünür? Önemli olan zoru başarmaktır. Herkes kolayı yapabilir. Ama zoru yapmak seni soğukta üşüyenler gibi özel kılır .Çünkü onlar kimsenin yapamadığı şeylerin üstesinden geliyor.
O kış mevsiminde her yeri kaplayan beyaz örtü, dışarıda olan sessizlik, yağmur damlalarının camlara dokunuşu benim için bu mevsimi bu kadar özel kılan şeylerden sadece birkaç sebebi. Peki ya sizce en çok hangi mevsim şiirlerde daha çok bahsedilmeli? Düşüncelerinizi mutlaka bekliyor olacağım…