Dijitalleşme Dünyanın Kütlesini Arttırıyor Mu?

Portsmouth Üniversitesi araştırmacısı Melvin Vopson’un yaptığı deneyler sonucunda mesajlar, videolar ve Tweet’ler gibi dijital verilerimizin dünyamızı ağırlaştırdığı teorisi ortaya atıldı.

Fizikçi Vopson’un yaptığı bir araştırmaya göre dijital veriler, dünyanın ağırlığını çok az bile olsa arttırıyor. Bazı uzmanlar 350 yıl içinde dijital verilerimizin ağırlığının dünyadaki tüm atomlardan daha ağır basabileceğini düşünüyor. Vopson’un dediğine göre “Bir elektrondaki bilgi, onun kütlesinden 22 milyon kat daha küçüktür ancak bilgi içeriğini onu silerek ölçebiliriz. Biliyoruz ki, bir madde parçacığını bir anti-madde parçacığıyla çarpıştırdığınızda, birbirlerini yok ederler ve parçacıktan gelen bilgi yok edildiğinde bir yere gitmek zorundadır.”

Dijital veriler, elektrondaki bilgilerden 22 milyon kat daha küçük olmasına rağmen biriktiğinde dünyanın ağırlığını etkileyebileceği, olumsuz sonuçlar doğurabileceği söyleniyor.  Hatta bazı kaynaklara göre dünyanın çökme problemi bile ortaya çıkabilir.

Günümüzün yoğun bilgi depolama sistemleri için öngörülen kütledeki inanılmaz derecede küçük değişimleri saptamak yeteneklerimizin çok ötesinde. Ancak Vopson tarafından önerilen yeni bir deney, Landauer’in öngörüsünü temel parçacıklara uygulayarak tüm bunları değiştirebilir.

 

(Visited 12 times, 1 visits today)