Geçenlerde bir yazı okumuştum amerikadaki bilim insanları bilgisayar oyunu oynayan beyin hücreleri üretmişler.Bilgisayar oyunu oynamak göründüğü kadar kolay değil aslında olaya biraz daha teknik bakacak olursak ben bilgisayar oyunu oynamayı 3 alanda değerlendiriyorum.
İlk olarak bilgisayar oyunu oynarken görme duyumuz oldukça önemli ekrandaki nesneleri ,kişileri ve olayları görmek ve algılamak cidden önemli bir husustur.2. olarak el ve göz koordinasyonu özellikle fps türü oyunlarda tepki süresi ve verilen tepki çok önemlidir , doğru tepki verseniz bile eğer yavaş tepki verirseniz karşınızdaki sizden önce davranabilir veya hızlı tepki verip yanlış bir tepki verirseniz yine kaybedersiniz. Ve 3. Olarak olayların farkında olma ekrana sadece gözümüzle bakıp oyunu oynamak önemli değil oyunun içinde etrafımızda olup bitenleri algılamak oldukça önemli bir konudur. Peki laboratuvar ortamında üretilen hücreler bütün bunları yapabiliyorsa neden gerçek hayattaki işlerimize yardım etmesinler örneğin endüstriyel açıdan birçok işe yarabilirler.
Eğer sosyal bir açıdan bakarak beyin hücrelerini çözüm üretmek için kullanabilir miyiz ? bunun cevabını tam olarak bende bilmesem de düşününce bu kadar işi yapabiliyorlarsa ise bunuda başarabilirler. Peki sizce bu hangi alanlarda kullanılabilir? Bence günümüz problemlerine fikir üretmek veya insanlar ile sosyal iletişimde bulunup günlük hayatta yardımcı olabilirler.
Ancak ben bu işin birde karanlık tarafını görüyorum ve buna benzer bir örnek günümüzde yapay zeka robotları ile yaşanıyor işsizlik korkusu. Bu durum milyonlarca insanı kızdırmakla kalmıyor aynı zamanda mağdur ediyor düşünsenize birgün işvereniniz geliyor ve sizin yerinize daha az maliyetli beyin hücreleri aldığını söylüyor ne kadar çaresizce bir durum. Bu durumun yaygınlaştığını düşünürsek dünyada çok ciddi sorunlar açığa çıkabilir.
Bence bu durumun çözüm yolları mevcut birkaç tane yasa ile halledilebilir örneğin: şirketlerin büyüklüğüne göre beyin hücresi sayısı verilebilir ve bunların denetimi yapılabilir. Eğer bu düzen hatasız işler ise hem hücreyi üreten kişiler kazanır hem işverenler kazanır hemde işçiler normal hayatlarına devam edebilirler.
Peki bu hücrelerin mekanik açıdan çalışması için ne lazım ne kadar maliyetlidirler. Bunu şu anda söylemek çok kolay da su ihtiyaçlarını karşılamak için özel bir sistem olması gerektiğini düşünüyorum
Kısacası ben bu hücreleri üreten firma olsaydım işçilerin hayatlarını mahvetmeden kendimin ve işverenlerin kazancağı bir şekilde ürünü piyasaya sürerdim. Müşterilerim hangi alanlar için almak istiyorsa o alanlara özel hücreler için çalışmalar yapar ve hücrelerimi her geçen gün geliştirmeye yenilemeye ve kolay kullanılmaya hazırlardım