Neden Elektrikli Otomobiller?

Dünyada ilk elektrikli otomobili 1884 yılında Thomas Parker icat etmiştir. Londra ‘ daki metro istasyonlarının elektirik sistemini yapan Parker, hava kirliliginden etkilenerek yeni elektirikli araçlar keşfetmeye yönelmiştir.

1884 yılında ilk elektirikli otomobili Thomas Parker icat etmiştir

Günümüzde elektirikli araçlar yeterince yaygın değildirler. İçten yanmalı motorlu araçlar ile elektirikli motorlar arasında büyük farklar var. İçten yanmalı motorlarda kullanılan yakıttan gelen enerjinin  sadece % 30 u kullanılmaktadır geri kalan kısmı ısı ve ses için harcanıp gitmektedir.

 

Fakat elektrikli araçlarda böyle degildir. Elektiriği mekanik enerjiye çeviren basit elektirik motorunda tek bir dönen parça vardır. Buna rotor denir. Rotor kendisi hareketli bir parça oldugu için enerji verimliliği % 88 e ulaşmaktadır.

Keşfinden bu yana yaklaşık 133 yıl geçmesine rağmen hala yeterince yaygın değildirler.  Bunun sebepleri olarak ;

1. Sarj Edilmesi: Sarj istasyonlarında yaklaşık 30 dakikada dolabiliyor. Evde doldurmak istersek bu süre 8 saate kadar uzayabiliyor. Üstelik Türkiye de sarj istasyonları çok yaygın değil. Bazı şehirlerde hiç yok. Bununla ilgili çalışmalar yapılsa da şu anda ancak 100 civarı sarj istasyonu bulunuyor.

2. Batarya Maliyeti: Bataryaların  sık sık değişmesi gerekiyor. Bataryaları oldukça teknolojik olduğu için değiştirmesi  maliyeti yükseltiyor.

Bunun gibi bazı sebeplerden dolayı tercih edilmeseler de birçok avantajları da vardır. Mesela ;

* En önemli avantajı yakıt kullanmadıkları ve karbondioksit gazı salınımı olmadığı için tamamen çevre dostudur.

* Her ne kadar sık sık pillerinin değişmesi gerekse de bakım maliyetleri oldukça düşüktür çünkü içten yanmalı motorlardaki piston , egzos gibi bir çok parça yoktur.

* Tamamen sessiz çalışmaktadır. Böylece gürültü kirliliği yaratmaz.

* Çok daha düşük maliyetle daha uzun mesafeler gittiği için tasarruf sağlar.

Sonuç olarak elektrikli araçların çevre kirliliği , ses kirliliği , tasarruf gibi pek çok konuda önemli avantajlara sahip olmasına rağmen sanırım ülkemizdeki sarj istasyonlarının çok az olması tercih edilmemesine neden oluyor. Açıkcası ben böyle motorlu bir aracın içinde yolculuk yapmayı isterdim. Hiç ses çıkarmayan ve çok çabuk hızlanan bir araçla yolculuk çok keyifli olurdu.

Ben bu araçları çok sevdim umarım gelecekte daha çok yaygınlaşırlar.Tekrar görüşmek üzere…

(Visited 144 times, 1 visits today)