Hayatımız önemli bir yerini tutan besinlerin fiziksel etkilerinin yanı sıra mental yani psikolojik ve davranışsal olarak insanları etkilediğini düşünen bir sürü insan var.Böyle besinler arasından en bilineni çikolata. Çikolatanın insanları mutlu ettiğini yaşamış ya da başka insanların yaşamasıyla duymuş olabilirsiniz sadece çikolata değil başka besinlerinde insanların psikolojisine çok fazla etki ettiğini savunan düşünceler var. Bu düşüncelerin doğruluğunu kanıtlamak için yapılmış birtakım araştırmalar var.
Öncellikle spesifik bir besin olarak yapılmamış daha genel yapılmış araştırmalara bakılırsa. Kafein, karbonhidrat , protein, Omega 3, ve şeker olan besinlerden alınan bilgilere göre hepsinin kendine özel etkileri var. Kafeinin günde çok alınması sinir ve endişeye sebep olduğundan dolayı fazla kafeinin psikolojiye olumsuz etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Karbonhidrat bulunduran besinlerin enerji verdiğini hepimiz biliyoruzdur bunun yanı sıra karbonhidratlı besin tüketilince kan akışı hızlanır bu sayede sakin ve dingin kalmamız sağlanır. Protein bulunduran besinlerde psikolojiyi önemli anlamda etkiler protein eksikliği rastlanan kişilerde ruh değişimi, konsantrasyon eksikliği, uykusuzluk gibi ciddi psikolojik sorunlara yol açabilecek davranışlar saptanmıştır. Başka önemli etkisi olan madde ise Omega 3, Omega 3 ün beyin fonksiyonları ve gelişimde çok büyük bir etkisi olduğundan dolayı tabiki de psikolojik ve davranışsal etkileri vardır hatta diğer besinlere göre Omega 3 bulunduran besinlerin alınmaması durumda büyük sorunlar ile karşı karşıya kalınabilir. Doktorların balık tüketimini şiddetli bir şekilde tekrarlamasının sebebi de budur.
Şekerli veya kakaolu psikolojiyi en çok etkileyen besinlerden olduğunu duymuş olabilirsiniz yapılan araştırmalara göre. Şekerli besinlerin kullanıldığı zaman tadından ötürü mutluluk hissi yaşatmasına rağmen vücutta strese sebep olur. Fakat çikolatada bu durum farklı çikolatanın mutluluk hissini vermesi hormonlara dayanıyor. Bilindiği üzere çikolata kakao ağacının meyvesinden yapılır bu meyvenin çekirdeğinde bulunan biyoaktif bileşenler ve magnezyum sayesinde %75 oranında bağırsaklarımızda %25 oranında da beynimizdeki mutluluğa sebep olan hormonların salgılanmasına sebep olur. Mutluluğu sağlayan hormonları tetiklemesi çikolatanın mutluluk vermesinin sebebidir. Sadece çikolata ile kalınmamış bu ve ya bunun gibi psikolojiyi etkileyen hormonları salgılatan besinler var mı diye araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalara göre özellikle mutluluk hormonu için triptofon açısından zengin, peynir, süt, et, yumurta, kuruyemiş gibi besinlerde psikolojiyi etkilemektedir. Vitamin ve minerallerin de psikolojiye etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. B6 B9 ve B12 vitaminlerinde fazla miktarda serotonine rastlanmış yani bazı vitaminlerin mutluluk hormonlarını etkilediği kanıtlanmıştır yanı sıra magnezyumda psikolojiyi etkilediği kanıtlanmıştır.
En çok çikolatanın mutluluğa sebep olduğu söylense nde çikolata gibi bir sürü besinin psikolojiye ve davranışlara etkisi olduğu artık kanıtlanmış durumda özellikle küçük yaşlarda alınması gereken önemli besinler var. Mutluluk hormonunu salgılatan sadece çikolata değil bir sürü alternatif besinlerin olduğu da kanıtlanmış durumda. Besinlerin psikolojik ve davranışlar etkileri gün geçtikçe de artmaya başladı.