Yemekten daha fazlası?

Her canlı hayatta kalmak için besin tüketir fakat durum insanlarda biraz daha farklıdır. İnsanların yemek anlayışı diğer canlılara göre biraz daha farklıdır. İnsanlar bir ürünü çeşitlendirerek kendi keyiflerine göre şekillendirirler. İnsanlar keyiflerine göre yemek yerler. Peki besinler psikolojimizi ve davranışlarımızı etkiler mi? Kesinlikle evet çoğu yemeğin insan psikolojisine etkisi vardır. Fakat iyi veya kötü yünde olması insan zevkine ve yemek türüne göre değişiklik gösterebilir. Bazı insanlar yemek yemeyi sadece karın doyurmaktan ibaret olarak görüyor olabilir fakat bu küçük bir kitledir. Yemek yemek insanların kendilerini iyi hissedebilme gibi bir gücü vardır. Bahsettiğimiz gibi yemek çeşidi de önemlidir mesela tatlı yemek çoğu insanı mutlu eder ve hayattan daha çok keyif almasını sağlar. Tatlı konusuna gelmişken çikolata yemenin mutlulukla bir alakası var mıdır?

Çikolatanın hormonlar üzerindeki etkileri insanı mutlu eder. Kakaodaki biyoaktif besinler ve magnezyum vücuttaki serotonin adı verilen mutluluk hormonunu artırır. Bu size mutluluk olarak geri dönecektir. Çikolata serotonin hormonunu harekete geçirir. Çikolatayı hangi hormon harekete geçirir sorusunun temel cevabı budur. Sıcak çikolata tüketerek pozitif ruh halinizi destekleyebilirsiniz. İnsan beyni çikolatayı ödül olarak algılar. Çikolata, mutluluk hormonu seviyelerini artırmaya yardımcı olur. Beyin üzerindeki olumlu etkileri sayesinde çikolata kendinizi daha pozitif hissetmenizi sağlar. Çikolata ayrıca tiramin, feniletilamin, teobromin ve kafein gibi beyni doğrudan etkileyen bileşikler içeren endorfin artışı sağlar. Çikolata, çikolatada bulunan feniletilamin (PEA) nedeniyle sinir sistemini de uyarabilir. Bu nedenle, olumlu ruh halinize katkıda bulunur. Sıcak çikolata tadı ve kokusuyla midenizi ve beyninizi de besler. Çikolata, kalp hastalığının tedavisinde de yardımcı olan güçlü bir antioksidan olarak öne çıkıyor. Çikolatadan yapılan sıcak çikolata, hafızayı ve zihinsel yetenekleri güçlendirmeye yardımcı olan mucizevi bir besindir.

 

Peki yemek insan duygularına nasıl olumsuz yönde yön verir? Eğer hali hazırda sevmediğiniz bir yemeği yemek zorunda kalırsanız normal olarak mutsuz olursunuz. Genellikle aşırı kilolu insanlarıyla bilinen Amerika da bu sorunun yaşanmasının en büyük nedenlerinden biri fast food  marklarıdır. Bu tarz yemeklerin aşırı lezzetli olması nedeniyle insanlar keyfi olarak ve aşırı sayıda yemektedir bu da bu sorunu doğurur. İnsanlar sadece yemek yerken değil yemek yaparken de zevk alabilirler. Yemek yapmak çoğu insan için vazgeçilmez bir hobi veya iş.Yemek hayatımızın her yerinde vardır gerek yeme kısmında gerek yapma kısmında herkesin yemekle de bir alakası vardır. Uzun lafın kısası yemek hayatımızın her yerinde duygularımızla bağlantılıdır gerek olumlu yönde gerek olumsuz yönde kimilerinin sadece yemek deyip  geçişdirdikleri bazıları için bir yaşam amacıdır. Yemek hayatın en temel fakat en manalı amaçlarından biridir.

(Visited 41 times, 1 visits today)