Çikolata Mutluluğu

İnsanlar günde 3 öğün yemek, ara sırada atıştırmalık bir şeyler tüketir. Bu yemekler, insanları gün içinde enerjik olmasında veya psikolojik sıkıntılarını düzeltemekte yardımcı olur. İnsanlar her gün yemek yedikten sonra kendilerini yenilenmiş gibi hisseder, yorgunlarsa açılırlar ve daha enerjik olurlar. Bu yüzden yemek yemek çok önemlidir.

Yemek yemek önemlidir ama yemeklerimizi seçerken sağlıklı yemekleri tercih etmeliyiz yoksa bazı yemeklerin de insanlara zararlı etkileri vardır; mesela yeme alışkanlıkları depresyon, anksiyete, erken bunama, hatırlamada zorluklar, alzheimer, panik bozukluk, dikkat eksikliği ve odaklanmada zorluk gibi psikolojik rahatsızlıklara sebep olur. Ama çoğu sağlıklı yemek insana gün boyunca aktif hissetmek için gereken enerjiyi, büyüme ve onarım için ihtiyaç olan besin maddelerini vücuda sağlar. İnsan bedeninin kuvvetli bir kas yapısına sahip olmasını sağlar. Zihin bulanıklığını giderir, sağlıklı bir zihne sahip olmayı sağlar. İnsan bedeninin hastalığa yakalanmasını önler. Vücudun daha enerjik, dinamik ve hareketli olmasında etkin rol oynar. Fazla kilo alımının ya da kilo kaybının önüne geçer. Kişinin uyku düzenini sağlamasında etkilidir. Çocuklarda boy uzaması, kemik yapısının gelişiminde olumlu etki gösterir. Kaliteli bir yaşam, uzun ömür sağlar. Psikolojik olarak ruhun kendini daha iyi hissetmesini sağlar. Şeker, tansiyon, kolesterol gibi hastalıkların önlenmesini sağlar. Yorgunluk, halsizlik gibi günlük hayatı etkileyen sorunları giderir. Sağlıklı kilo oranını korumaya yardımcı olmak gibi birçok şeye katkısı olur. Sağlıklı beslenmek bu nedenlerle çok önemlidir.

Sağlıklı ya da sağlıksız besinlerin dışında bir de besin değeri dışında bize, ruhumuza iyi gelen gıdalar vardır. Bunların en başında meşhur çikolata gelir. Çikolata yemek hemen hepimizi çok mutlu eden bir şey. Ağızda eriyen çikolatanın verdiği hazzı tarif etmek zordur. Çikolatanın dilimizde bıraktığı lezzet dışında insanı mutlu eden büyülü bir etkisi vardır. Peki hiç çikolatanın bizi neden mutlu ettiğini düşündünüz mü? Ağzımızda eriyen çikolata beynimize ne yapıyor da anında kendimizi bir anda bulutların üzerinde hissediyoruz? Bunun nedeni yapılan bazı araştırmalarla da kanıtlanmıştır. Dolayısıyla “çikolata mutluluğu” sadece bir şehir efsanesi değil, bilimsel verilere dayalı bir gerçektir. Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki; kakaonun içeriğinde yer alan biyoaktif besin bileşenleri ve magnezyum vücutta serotonin adı verilen mutluluk hormonunun artmasını sağlıyor. Bu durum ise kişiye bir parça mutluluk olarak yansıyor. Çikolata lezzetiyle ve kokusuyla hem mideyi hem de beyni besliyor.

Bunların dışında çok güçlü bir antioksidan olan çikolata, kanserle mücadele ediyor, kalp hastalıklarına iyi geliyor. Çikolatanın faydaları ile ilgili yapılan araştırmalar gösteriyor ki, mucize besin çikolata; görsel uzamsal hafızayı ve zekayı, çalışma belleğini, tarama ve izlemeyi, soyut akıl yürütmeyi geliştiriyor. Aynı zamanda çikolatanın ana maddesi olan kakaonun içeriği, kan akışının beyne doğru hızlanmasını sağlıyor. Bu durum beyin fonksiyonlarının gelişimine katkıda bulunuyor. Birçok tarihi kaynakta şifa niyetine tüketildiği söylenen çikolata hatta bir dönem eczanelerde satılıyordu. Ancak her şeyde olduğu gibi çikolatada da doğru ölçüyü bulmak ve dozunu kaçırmamak çok önemlidir. Bu noktada en ideal ölçü, günlük 20 gramdır. En sağlıklı olan tercih ise çok daha fazla kakao miktarı içeren bitter çikolatadır.

(Visited 26 times, 1 visits today)