Çikolata yemenin insanları mutlu ettiği söylenir. Sizce besinler insan
psikolojini ve davranışlarını etkiler mi?
Bence de besinlerin insan psikolojisini etkilediği doğrudur. Yapılan çoğu araştırmada, tükettiğimiz besinler vücudumuzun metabolik enerji gereksinimini sağlamakla birlikte, zihnin de dahil olduğu birçok beyin fonksiyonlarını etkiler. İnsan davranışlarının ve psikolojisinin de direkt olarak vücudumuzdaki hormonlarla alakalı olduğu sonucu görülmüştür.
İnsanların sevdiği yemekleri yemesi onları mutlu eder ve davranışlarında çok büyük olmasa da bir etki bırakır. Aksine sevmediği ve yemeyi tercih etmediği yemekleri yerlerse moralleri bozulabilir ve bu da davranışlarında bir etki bırakır. Mesela sabah kahvaltısı yaparak güne başlamanın daha enerjik ve pozitif hissetmenize katkısı vardır. Bunun sebebi ise kan şekerinin dengede kalmasıdır. Güne enerjik ve zinde başlayabilmek için kahvaltı, dikkat etmemiz gereken öğünlerin başında gelir. Çünkü aç kalan vücut stres hormonlarını tetikleyerek agresif olmanıza ve güne yorgun başlamanıza neden olur.
Yemek ve psikolojinin birbirine bağlı olduğunu gösteren bir kaç örnek
Zerdeçal: Zerdeçalın içinde bulunan curcumin adlı madde serotonin üretimini artırır. B Vitamini İçeren ve Depresyona İyi Gelen Diğer Besinler: Tahıllar, ıspanak, fıstık ezmesi, biftek, ayçiçeği, patates, muz, nohut, yumurta, peynir, süt, ceviz