Besinlerin Psikolojimize Etkisi

Besinlerin Psikolojimize Etkisi

Yediğimiz çoğu sağlıklı  besinin  beynin yapısına ve işleyişine olumlu katkıları vardır. Depresyon anksiyete, bipolar gibi psikolojik rahatsızlıkların temel sebeplerinden biride yeme alışkanlıklarımızdır. Birçok insan tatlı yemeyi bir ödül olarak görüyor. Yaptıkları işlerin sonucunda kendilerini tatlı yiyerek ödüllendiriyorlar. Ya da genelde yeni tanıştığımız insanlara ‘’ Gel sana bir tatlı ısmarlayayım ‘’ deriz. Çünkü bununla onları hem mutlu edeceğimizi hemde beraber vakit geçireceğimizi düşünürüz  . Ya da anne ve babalarımız bize sevineceğimizi düşündükleri için tatlı alırlar ya da abur cubur tarzında şeyler alırlar.

Peki  ya herkesin düşündüğü gibi bizler neden  tatlıyla, şekerle ,çikolatayla, bu denli mutlu oluyoruz ? Çünkü yediğimiz tatlı, çikolata gibi şeylerin içinde beyne doğrudan etki eden tiramin, feniletilamin , teobromin, anadamid ve kafein gibi bileşikler bulunuyor . Endorfin hormonu yüzünden biz yediğimiz tatlıları bir ödül olarak algılıyoruz. Aslında günlük hayatta yediğimiz birçok besinin insan psikolojisi üzerinde büyük etkisi var. Örnek olarak havuç ve bezelyenin yorgunluk hissine karşı iyi geldiği biliniyor. Endişeyi gidermek için komposto, çorba ve meyve suyu gibi sıvı içecekler öneriliyor. Depresyon için ise çikolata, şekerli, sütlü tatlılar tercih edilir . Vücudun şeker alması önerilir .veya tam tahıllı yiyecekler ,işlenmemiş et, sebze, meyve, yumurta, zeytinyağı gibi sağlıklı besinlerle beslenen kadınların , sağlıksız besinlerle beslenen kadınlara göre bipolar bozukluk, anksiyete, depresyon  gibi psikolojik sorunların daha az gözüktüğü gözlemlendi. Fakat günümüzde birçok insan maalesef ki besinlerin psikolojimiz üzerinde etkisi olduğunu bilmiyor. Özellikle günümüzde sosyal aktivitelerden biri haline gelen kahve tüketimi maalesef ki insanlar günümüzde 6-7 bardak kahve tüketiyorlar. Ancak kahve tüketimi günde 3 bardaktan fazla olduğunda ortaya olumsuz etkiler çıktığı görülüyor .Örneğin kolesterolün yükseldiği belirtilir, oysaki doğru  kahve tüketiminde kahvenin hem insülin direncine hem de kolesterole iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda kortizol seviyelerinide yükseltir. Bundan dolayı da insülin etkilenir ve stres seviyemiz artar . Bu yüzden aşırı kahve tüketimi strese sebep olur .

Kısacası Dr. İsa Korkmazında dediği gibi ‘’ Bazı besinler insan ruhunda kötü etki yaratabilir, bazısı da tedavi eder. ‘’ bu yüzden yediğimiz besinlere dikkat etmeli ve yediğimiz besinlerin psikolojimize yansıyacağını unutmadan hareket etmeli ve sağlıklı bir şekilde beslenmeliyiz  . Eğer dikkat etmeden hareket edersek  bizde depresyon, Alzheimer, anksiyete, bipolar bozukluk  gibi psikolojik sorunların mağduru haline gelebiliriz .

(Visited 12 times, 1 visits today)