Besinlerin Duygularımıza Etkisi

Vücudumuzu kontrol eden organımız beyindir. Beyin olmazsa vücut koordineli çalışamaz ve durur. Kalp çalışmaya devam etse bile beyin kanaması geçiren kalp piline sahip bir kalp hastası bile hayatını kaybeder. Beyinde her araç gibi çalışmak için enerjiye ihtiyaç duyar. Enerjiyi sağlamak bize düşer. Bu da yemek yenirken besinin vücuda girmesiyle başlar. Vücuda alınan besin sayesinde beyin yakıt ihtiyacını karşılar. Ve vücudu kontrol etmeye devam eder. Biz uykudayken bile beyin sürekli çalışır. Bu da vücudun besinleri depo ettiğini anlamamızı sağlar çünkü uyurken yemek yiyemeyiz. Peki alınan besin beynin çalışma biçimini etkiler mi?  Beyne alınan yakıtın farklılığı organların çalışmasını etkiler mi yoksa bütün besinler aynı mı çalışmasını sağlar? Sağlıklı yiyeceklerle beslenen bir insanlar sağlıksız beslenen bir insanın beyni farklı mı çalışır?

 

Bilim adamları çok uzun yıllardır beyin gibi bir karmaşık makinenin nasıl çalıştığını ve insanların beynin ne kadar kullanabildiğini araştırıyorlar. Ancak bilim ve teknoloji birleşse bile bu soruların kesin olarak bir cevabı bulunamamıştır. Kesinliğe kavuşturulan bir bilgi ise tükettiğimiz besinlerin beyine olan etkisinin büyüklüğüdür. Besinler ağızdan alındıktan sonra mideye iner ve midede bulunan nöronlar ve sinir hücreleri beyne mesaj gönderir bu mesajlar duygularımızı etkiler. Duygularımızı etkileyen besinler değişkenlik gösterdikçe duygularımız da değişkenlik gösterir. Bu yüzden tükettiğimiz besinler beyin sağlığını dolayısıyla organlarımızın sağlığını ve psikolojimizi etkiler. Bu nedenlerle sağlıklı beslenmek çok önemlidir. Sağlıklı beslendiğimiz zaman sindirim sistemi bu besinlerden iyi etkilenir ve beynimize iyi mesaj gönderir. Örnek olarak akşam yemeğinde hafif ve sağlıklı besinler tükettiğimiz zaman sabah uyandığımızda vücudumuzun ve zihnimizin dinlenmiş olduğunu hissederiz. Ancak ağır olan besinleri tükettiğimiz akşamın sabahı kendimizi dinlenmemiş ve yorgun hissederiz. Bunun nedeni biz uyurken sindirimin devam etmiş olması ve beyne kötü mesaj gitmesidir. Beynimizi en çok dinç tutan besinler araştırmalara göre: meyveler, sebzeler, kepekli tahıllar ve yağsız etlerdir. Bu besinler ne kadar çok tüketilirse beynimiz de duygularımızı o kadar iyi etkiler. Ayrıca tükettiğimiz besinlerin sadece günlük duygu değişimlerine değil hayatımızı da etkilediğinin basit örnekleri vardır. Örneğin okulda dikkat dağınıklığı, depresyon ve anksiyete gibi çoğu zihinsel sağlık durumunu tükettiğimiz besinler etkiliyor. Bu yüzden ergenlik dönemine girmiş insanların tükettiği besinlerin doğru seçilmesi çok önemlidir.

Beynimiz bizim için ne kadar önemliyse tükettiğimiz besinler de o kadar önemlidir. Yaşamımız boyunca tükettiğimiz besinlerin bizim duygularımızı etkileyeceğini unutmamalıyız. Yiyecek seçerken dikkatli olmalıyız ve sağlıklı olanları daha çok tercih etmeliyiz. Unutmamalıyız ki ne yersek onu hissederiz. O yüzden bir çikolata yiyin ve güne artık hazırsınız!

(Visited 22 times, 1 visits today)