İnsan Psikolojisinin Çikolatası

İnsan psikolojisi bireyin davranışları, zihinsel süreçleri ve onların altında yatan sebepleridir. Biz bunu basit bir şekilde tanımlasak da her insan çevresinde gerçekleşen olaylara farklı bir bakış açısıyla bakıp farklı tepkiler vermektedir. Daha bunun gibi birçok ayrıntı var elbette, fakat bazı insan toplulukları bu ayrıntıları önemsemeden hareket ederek yaşamlarına devam etmektedir. 

Günümüzdeki çoğu aile evlatlarını sınırlandırarak, onları her şeyden uzak tutarak yetiştirmektedir, ve maalesef ki bu durum çocukların psikolojisine çok erken yaşta etki etmektedir. Ve çocuklar, bu durumdan şikayet edip kendilerine iyi gelen şeyler yapmaya özen göstermeye başlarlar. Bu durum kimi zaman bireye fayda sağlarken aksinin yaşandığı dönemlerde bulunmaktadır. Örnek verecek olursak; bir çocuğa ya da herhangi bir bireye ailesiyle birlikte olmak iyi gelirken, bu durum bazı insanlara farklı şekilde etki edebiliyor.

Psikolojimize iyi gelecek şeyleri ayırt ederken çok dikkatli olmalıyız. Bize iyi gelen bir şey başkasına iyi gelmeyecek ve o kişiyi zor durumda bırakacak olursa bu bizim için negatif bir durum olmuş olacaktır. Ayrıca insan, bir başkasına zararı olan bir şeyden olumlu tepki alamaz. Zaten bu durumla karşılaşmak oldukça olasıdır. Önceden bahsettiğimiz durumdaki gibi, bir birey ailesiyle vakit geçirmeyi severken, diğeri sevmeyebilir ve bizim bu durumdan bahsetmemiz onu daha da kötü etkileyebilir.

Genel olarak psikolojimize iyi gelen şeylerden bahsedecek olursak, çikolata yemek ilk sırada olacaktır. Bilim adamları çikolatanın insana mutluluk hormonu salgıladığını ve insana enerji verdiğini deneyleriyle birlikte kanıtlamışlardır. Deneylerinde, önce çikolata daha sonra farklı besinler kullanarak aralarındaki farkı görüp ona göre değerlendirme yapmışlardır. Ve sonuç olarak çikolatanın diğerlerine göre daha fazla hormon salgıladığını ve psikolojiye daha iyi geldiği kanısına varmışlardır. Çikolatayla birlikte elbette farklı şeylerin de iyi geldiğini söylemektedirler, kitap okumak, yüzmek,  yürümek, dağa tırmanış yapmak , kahve içmek ve benzeri daha birçok aktivite vardır. Fakat bu tarz aktiviteler daha az tercih edilmektedir. Nedeni ise; örneğin yüzmek isteyen biriyle su korkusu olan birinin ruh halinin tamamen farklı olmasıdır. Bunu aynı şekilde diğerleri için de söyleyebiliriz.

Sonuç olarak, özellikle böyle detay isteyen konuları genellemek yerine her bir ayrıntısına kadar öğrenip o şekilde hareket etmek daha sağlıklı olacaktır. İlk başta söylediğimiz gibi herkesin bakış açısı ve olaylara karşı tepkisi farklıdır. Bizim normal gördüğümüz bir şey bile bir başkasını ciddi anlamda kötü  etkileyebilir, bu yüzden kelimelerimizi ya da hareketlerimizi seçerek iletişimimize devam etmeliyiz. Bunun başlıca nedeni ise, bizim ağzımızdan çıkacak olan tek bir önemsiz kelimenin bile karşımızdakini etkileyebilmesidir.

(Visited 8 times, 1 visits today)