Besinler ve Psikoloji

 

Besin, vücudumuz için çok önemli bir şeydir, organizma için yenilmeye, beslenmeye elverişli her türlü maddeye besin diyoruz. Besinlerin yapısında bulunan, karbonhidrat, protein , yağ , vitamin  ve mineraller ise besin öğeleri olarak tanımlanmaktadır. Vücudumuza , yaşamamız için gerekli bileşenleri sağlayan besinlerin son zamanlarda yapılan araştırmalara göre psikolojimizi de etkilediği ortaya çıkıyor. Peki besinler psikolojimizi nasıl etkiliyor?

Mesela kendinizi kötü hissettikçe daha çok dondurma, tatlı, cips gibi yiyecekler tüketmek isteyebiliriz. Aslında bunun bilimsel bir açıklaması var. Karbonhidrat yediğimizde daha çok mutluluk hormonu üretiriz. Örneğin şekerli besinler yedikten sonra kendimizi daha mutlu hissederiz.

Ya da spordan sonra canımız et, yumurta, tavuk gibi proteinli besinler ister. Bunun sebebi ise hem kasları tamir etmek, hem de dopaminin motivasyon hormonu olmasıdır. Ayrıca proteinli yiyeceklerde bulunan B12 ve D vitaminleri ve demir de bizi depresyondan korur ve bağışıklığımızı güçlendirir.

Aşırı miktarda karbonhidrat yemek, bağırsaklarımızdaki zararlı bakterilerin artmasına sebep olur. Bağırsaklarımızdaki zararlı maddeler arttığında ise bağışıklık sistemimiz zayıflar ve vücudumuzda iltihap oluşur ve aynı zamanda psikolojimizin bozulmasına sebep olur, çünkü o zaman bağırsaklarımız besin maddelerini ememez.

Sonuç olarak, beslenmemiz psikolojimizi etkiler. İyi bir psikoloji için, iyi ve düzgün beslenmemiz gerekir. Bunun için de, şeker ve kola gibi zararlı besinlerden uzak durmalıyız ve daha çok sebze ve meyve yemeliyiz, çünkü bunlar bağırsaklarımızdaki yararlı bakterileri besler ve vücudumuz için gerekli vitaminleri almamızı sağlarlar.

 

(Visited 15 times, 1 visits today)