BESİNLER DUYGULARIMIZI ETKİLER Mİ?
İnsanlar beslenmeden yaşayamazlar. Beslenme yaşamımızı sürdürebilmek için gerekli temel ihtiyaçlarımızdandır. Yediğimiz besinler ve beslenme şeklimiz duygularımızı ve davranışlarımızı etkiler. Beslenme ile insanların psikolojik durumları arasında büyük bir ilişki vardır. Bazı besinler insan ruhuna kötü etkiler yaparak psikolojiyi bozarken, bazıları sakinleştirir hatta tedavi eder.
Besinler ve duygu durumumuz arasındaki ilişki yıllardır araştırılan konulardandır. Uzmanlar, tüketilen besinlerin duygu durumu üzerinde etkiye sahip olduğunu ortaya koymuştur. Son zamanlarda yapılan araştırmalar kişilerin stresli zamanlarda yeme düzenlerinin değiştiğini göstermiştir.
Stres durumunda insanlar kendilerini rahatlatacak besinler ararlar. Stres azaltan yiyecekler; olumsuz duygularımızı azaltırken; olumlu duygularımızı arttırır. Stres azaltan yiyecekler kültürlere göre değişmekle birlikte genellikle karbonhidrat oranları yüksek; hazırlaması kolay, pratik besinlerdir. Yüksek karbonhidrat içerikli gıdaların tüketimi beyindeki serotonin hormonu seviyesini yükselterek kişinin ruh hali iyileştirebilir. Ayva, mürver, semizotu, hindiba, marul gibi besinler bireyin sakinleşmesinde ve duygu durumunun düzenlenmesinde etkilidir.
Yeni Zellanda’da karbonhidrat tüketimini araştıran bir çalışmada, meyve-sebzelerin bol miktarda tüketildiği diyet uygulayan kişiler daha sakin, daha mutlu ve enerjik hissettiklerini bildirilmişlerdir.
Yapılan bir diğer araştırmada şeker içeren içecekler, rafine gıdalar, kızartılan besinler, işlenmiş et ürünleri, rafine tahıllar ve yağ oranı yüksek süt ürünleri, bisküvi, meze ve hamur işi tüketimini içeren sağlıksız beslenme alışkanlıkları ile depresyon riskinin arttığı görülmüştür.
Bu araştırmalar tüketilen gıdaların insan ruhu ve psikolojisine etkilerini gösteren birer örnektir. Bu nedenle tüketilen gıdalara dikkat edilmelidir. Çünkü yediğimiz her şey sağlığımızı, vücudumuzu, enerjimizi, duygularımızı ve davranışlarımızı etkiler.