Kadınların Eğitim Hakları ve Coğrafya

Kadınların hakları yaşadıkları coğrafyaya göre değişmektedir. Farklı coğrafyalardaki farklı yönetimler çoğu zaman kadınları ve kız çocuklarını toplumsal hayattan soyutlamaktadır. Buna örnek olarak Afganistan’daki Taliban yönetimi kadınların ve kız çocuklarının eğitim, çalışma ve özgürlük haklarını kısıtlarken Amerika’daki kadınların ve kız çocuklarının özgür olması örnek verilebilir. Bu örneklere dayanarak kadınların ve kız çocuklarının hakları için genel olarak “coğrafya kaderdir” diyebiliriz.

Eğitim hakkı insanların sahip olduğu en önemli haklardandır. Bu hak hiçbir insanda kısıtlanmamalıdır çünkü bu hak insanı doğuştan gelen cahillikten kurtarıp, insanı insan yapan özellikleri insana katmaktadır. Eğitim almayan insanlar yaptıkları şeylerin doğru ya da yanlış olduğunu anlayamaz. Zaten hapisteki çoğu insanın eğitimsiz ya da ilkokul/ortaokul mezunu olduğu açıkça görülüyor. Dolayısıyla eğitimsizlik hem suç oranlarının yükselmesine yol açar hem de insanın neler yapabileceğinin farkında olmasını engeller. Eğitimsiz insan hür değildir, derin ve sağlıklı düşünemez bu yüzden de düşünceleri başkaları tarafından kolaylıkla manipüle edilebilir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de dediği gibi: “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder.”.

Çoğu hakları gibi eğitim hakkı da kadınlar için coğrafyaya göre değişmektedir. Bunda o coğrafyadaki insanların zihniyeti etkilidir. Bu durum aynı ülkedeki farklı coğrafyalardaki insanlar için bile değişebiliyor. Mesela Ankara’da yaşayan çoğu aile kızını okula gönderirken, bu durum Doğu Anadolu’daki ailelerde tam tersi olabiliyor. Hâlâ ülkemizde alışılagelmiş olan “Kız dediğin okur mu? Evinde kalsın.”, “Evini çekip çevirsin kocasına ve ailesine baksın” gibi düşünceler yaygındır. Eğitimsiz insanlar genel olarak eski kültürlerinden kalan bu tip dogmaları kabul ederler. İnsanın bu tip düşüncelerin saçma olduğunu anlayabilmesi için eğitim alması gerekir. Ayrıca kızlarını okula göndermeyen insanlar ironik bir şekilde kızları hasta olduğu zaman kızlarına kadın doktorların bakmalarını istiyorlar ancak anlayamadıkları şey şu: Eğer ki kızlarınızı okula göndermezseniz nasıl yeni kadın doktorlar yetişecek?

Kısaca kadınların eğitimi farklı coğrafyalardaki farklı eğitim seviyelerinden dolayı aksamaktadır. Eğitim seviyesi düşük kentlerde ve coğrafyalardaki insanlar genel olarak kızlarını okullara göndermekten kaçınır. Ancak kadınlar dünya nüfusunun %50’sine yakınını kapsar ve erkekler kadar da iş yapabilirler. Yeter ki insanlar kızlarını okullara göndersin ve okutsun. Eğer kadınların durumunu erkekler de yaşasaydı şimdiki gibi büyük işler başaramazlardı. Keşke olmasa ama çoğu şeyde olduğu gibi kadınların eğitim hakkında da coğrafya kaderdir.

(Visited 9 times, 1 visits today)