gelişimimizdeki etkenler

Hayatımızda çok fazla önemli kararlar vereceğimiz anlar oldu ve olacak. Bu kararları verirken zekamızın ve kişilik özelliklerimizin çok büyük etkisi vardır çünkü düşüncemizin temeli bu iki şeydir. Ikisi birbirinden çok farklıdır. Zekamızı doğuşumuzdan  beri geliştiririz fakat kişilik özelliklerimiz çevremizdeki insanlardan görüp öğrendiğimiz özelliklerimizdir. Sonuç olarak ikiside büyürken şekillenir.

Bazı insanlar, bazı zamanlarda ‘keşke daha zeki olsaydım’ diye söylenir ya da kişilik özelliklerinden şikayet ederler. Günlük hayatımızdan bir kaç örnek verecek olursak, mesela bir iş için büyük bir risk almamız gerekiyor fakat bu riski almaktan çekiniyor ve korkuyoruz işte böyle zamanlarda ris almaktan korkmayan insanlara özeniriz. Ama bu kendimizi yetiştirdiğimiz şeklin sonucudur. Bu yüzden bir çocuğun küçük yaş dahil ergenliği çok önemlidir çünkü gelişen zekası yavaş yavaş belli olur aynı şekilde kişilik özellikleri de belirlenir.

Geçenlerde bir haberde bir çocuğun bir mağazadan hırsızlık yaptığı görüldü ve özellikle çevresindeki insanlar olmak üzere buna çok şaşırdı halbuki bunu o çocuğa doğru bir şeymiş gibi gösteren onlar.

Insanların yaşamında artık bir raddeden sonra kafa yapısı değişemez ve değiştirilemez. Mesela bugünlerde bazı insanların kafası hala eski dönemlerde kaldığı için can kaybı çok, şiddet çok, mal kaybı çok ve bu insanlara ne desen boş çünkü öyle yetiştirilmişler öyle görmüşler.

Bazı insanlar da tam tersi ergenlik çağında gelişmediğini düşünüyor bu da farklı bir bakış açısı bence mantıksız fakat açıklayacak olursak; doğuşumuzda belirlendiğini düşünürler. Belkide batıl inançlarla ilgilidir. Mesela bazı aileler çocularıilk doğduğunda önüne bazı meslekler için onlar ile ilgili aletler koyuyor mesela doktorluk için steteskop, hakimik için tokmak, öğretmenlik için kalem gibi sonrasında çocuğu bunların önüne koyup kendi başına hangi cisme gideceğini bekliyorlar ve bütün hayatları boyunca onları o an seçtiği cisim için çalıştırıyorlar ve onlarda eğer doktoru seçtiyse doktor kafa yapısı öğretmeni seçtiyse öğretmenin kafa yapısı var diye yorumluyorular ve öyle eğitiyorlar. Bence çocuğun hayatının geri kalanını böyle şeylerle belirlemek mantıksız. Zeka kısmına gelecek olursak örnekleyelim; günümüze kadar bir çok icat bulundu, geliştirildi ve bunu insanlar yaptı. Bazı insanlar bunu yapan insanların doğuştan üstünzekalı olduğunu düşünüyor.

Bir çocuğun gelişim dönemine çok dikkat etmeliyiz ona kötü örnek olmamalıyız her ne olursa olsun. Eğer daha iyi bir gelecek istiyorsak istediğimiz özellikleri onlara aşılamamız gerek.

(Visited 4 times, 1 visits today)