Çevre Ve Genlerin Kişiliğe Zekaya Etkisi

Okuduğum bazı yazılara göre çevre zekayı ve kişiliği etkiler. Aynı zamanda genler de zekayı etkileme ihtimaline sahipmiş. Zekanın gen yoluyla aktarıldığına inanıyorum ama genlerini oluşturan akrabalarının IQ seviyesi düşükse ve senin IQ seviyen yüksekse “IQ seviyem genlerimden geldi.” diyemeyiz bence ve her başarılı bilim insanı, mühendis vb. olarak çalışan insanlar yüksek IQ seviyesine sahip değildir.

Örneğin Aziz Sancar ilk ve orta öğrenimini kötü okullarda tamamladı. Ailesi fakirdi, babası ve annesi çok zeki değillerdi ama Aziz Sancar üniversite okumayı tercih etti ve üniversite okumak için İstanbul’a gitti. Başarısını ailesine karşı olan vefa borcunu ödemek için çok çalışmasına bağlıyor.


Başka bir örnek: 

Nikola Tesla’nın ailesi ortalama bir zeka seviyesine sahipti. Babası papaz; annesi okuma yazma bilmeyen, evde küçük eşyalar yapan bir kadındı. Nikola dehası sonucu şehre gitmesi istendi, ama babası ilk başta engel oldu ve Nikola’nın papaz olmasını istedi. Nikola Tesla böyle bir aileden kaçarak gittiği şehirde bir deha olduğunu kanıtladı.
Nikola Tesla’nın bir sözü: ‘‘Benim fikrimin çalınması beni üzmez. Beni üzen şey, fikrimi çalanların kendi fikirlerine sahip olmayışıdır.”

Kişilik ile ilgili okuduğum kaynakların çoğu kişiliğin çevreyle ilgisi olduğundan bahsediyor. Bence de kişilik çevrendeki kültür, düzen ve yaşam şartlarına göre biçimlenir. Örneğin Adana’nın küçük bir ilçesinde fakir bir mahallede büyüyen bir genç ile bizim gibi Ankara’da prestijli okullarda büyüyen gençler çok büyük farklılıklarla yaşarlar ve fakir bir çocuk açlık çekerken zengin bir çocuk elindeki kaynakları israf ediyor olabilir. Bu da fakir olan çocuğun hayatının daha zorlu geçmesine sebep olur, bu yüzden fakir bir ailenin parçası olan gençler para için çeşitli suçlara bulaşırlar. Bu yüzden zengin çocuklar istedikleri her şeyi parasıyla alabileceğini düşünürler.
Bir çocuk ancak aynı şartlar altında büyütülüp aynı şartlara sahip okullarda okutulursa aynı ve doğru kişiliğe sahip olabilir…

Yaşadığımız çevre bize cinsiyet eşitliğini, okuma eşitliğini, gelir eşitliğini sağlıyorsa zaten o ortamda yaşayan insanlar doğru ahlaka sahiptirler.

     Yani çevre bizim kişiliğe bağlı davranışlarımızı etkiler, toplum da buna göre kimlik kazanır.

Aynı zamanda Genlerin IQ seviyesini etkilemesi de bence hem doğru hem de değil. Bir sitede yazana göre %75 ila %85 oranında etkileyebiliyormuş. bu da kökenlerinin  IQ seviyelerine göre senin zeka seviyeni belirliyor.

Bu yüzden, her ne kadar zekanın belirli bir kısmı genlerden gelse de, insanın zeka ve kişiliği çoğunlukla çevre etkisiyle oluşuyor.

(Visited 24 times, 1 visits today)