Eğitimin Eşitsizliği ve Farklılığı

Eğitim aslında her yerde, her zaman aynı değil. Bununla ilgili örnek verecek olursak, şehirdeki eğitim hayatıyla herhangi bir köydeki eğitim hayatını karşılaştırabiliriz. Şehirdeki eğitim hayatından başlayalım. Şehirde özel okullar ile birlikte devlet okulları da var. Bu iki okul tipini de ele aldığımızda yine aradaki farkları ve eşitsizlikleri görebiliyoruz. Özel okullarda eğitim adına her şey yapılıyor. Ve ayrıca eğitimin verimli olabilmesi için de yani hep ders diyerek bir eğitim verilmiyor. Çünkü okulun içinde laboratuvarı, spor salonu, belki yüzme havuzu, resim sınıfı ve bunlar gibi bir sürü örnek. Bence bu tip şeylerin olması çok güzel. Çünkü öğrenci okulda sıkılmıyor sadece ders görerek zaman geçirmiyor bu sayede öğrenciler sosyalleşmiş de oluyorlar. Ama köydeki bir devlet okulunda bu kadar seçenek olmuyor. Belki sadece bir spor salonu veya bir resim sınıfı olabiliyor.

Derslere baktığımızda ise bir özel okuldaki kadar ayrıntıya girilmiyor. Örneğin özel okullarda  bir konu  en küçük detayına kadar işleniyor devlet okulunda bu kadar ayrıntılı olmuyor. Bu da öğrenciler arasında öğrenim açısından bir eşitsizlik ve farklılık oluşturuyor. Bu iki öğrenci tipini de yan yana getirdiğimizde özel okulda okuyan öğrenci her şeyi biliyor ama devlet okulunda okuyan detaylı bilmediği için ben bilmiyorum, yapamıyorum gibi düşüncelere kapılıyor. Bu da o öğrencide özgüven eksikliği doğurabiliyor.

Şimdi de köydeki bir okula gelelim. Az önce şehirdeki devlet okulunda az var dediğimiz özellikler burada genellikle yok. Ve yok olması demek eşitsizliği ve farklılığı direkt gösteriyor. Bu okullarda okuyan öğrenciler genellikle derslerinde çok başarılı olamıyorlar. Çünkü köydeki okullarda okuyan öğrenciler zaten hayata 1- 0 yenik başladım diye düşünebiliyor ama bazı öğrenciler oluyor ki hırslanıp başarılı olmak için çaba gösteriyorlar ve onlar da bu çabalarının karşılığını alabiliyorlar. Bu eşitsizlikleri ve farklılıkları kaldırabilmek için de ilk başta okulda hasar görmüş yerler varsa tamir ettirilerek ya da eğitimlerine engel olabilecek maddi yönden hasarlar varsa o hasarlar kapatılmalıdır. Eğer hiç bunları yapabilecek kadar da maddi güç yoksa doğru, kalıcı ve detaylı bir şekilde öğrenim görsünler. Onu da yapamıyorsanız öz güven vererek hırslandırın. ”Sizin bir farkınız yok, siz de yapabilirsiniz” gibi cümleler kullanın. Bu da öğrencilerde aslında bir farklarının olmadığı onların da diğerleri kadar iyi olduğunu düşünecekler ve bu sayede hepsi kendini geliştirebilecekler. Eğer eşitsizliklerin ve farklılıkların ortadan kalkmasını istiyorsak bunlara özen göstermeliyiz.ders-calismak

(Visited 165 times, 1 visits today)