Uzay Madenciliği Gelecek Mi, Bilim Kurgu Mu?

Uzay madenciliği uzayla ilgili teknolojik gelişmeden sonra birçok insanın gelecek tahminlerinde daha da ön plana çıkmaya başlıyor. Dünyadaki kaynakların bir gün biteceği ve ve buna çözümü uzayda aramamız gerekeceği düşüncesi hepimizin akıllarını meşgul etse de bir yandan böyle bir madencilik tekniğinin gerçek olup olamayacağını veya daha önemlisi bu denli büyük bir hedefin ne zaman ulaşılacağı da çoğu insanda şüphe uyandırıyor. Peki uzay madenciliği gerçek olabilir mi?

 

Dünyadaki kaynakların eninde sonuda biteceği hepimizin istemeyerek de olsa kabul ettiği bir gerçek. Bunun ne zaman yaşanacağı tartışmalı olsa bile bir gün topraktan çıkaracak ham madde bulamayacağımızı bütün insanlık olarak biliyoruz. Uzay teknolojisi ise her geçen giden daha da artan bir hızla gelişiyor. Bu gelişmenin ilk meyvelerini uzay maceralarının maliyetini arttırma olarak gördük. Bu alanda çalışmaların hâla tam gaz devam ediyor oluşu bize uzaya çıkmanın finansal boyutunun büyük teknoloji firmaları tarafından ince elenip sık dokunduğunu gösteriyor. Bunun arkasındaki motivasyonu anlamak zor olmasa gerek. Bunca şirketin uzay teknolojilerine yatırım yapması kesinlikle bu alanda gelişmeleri daha hızlandıracaktır.

 

Fakat önemli olan bir nokta bu yatırımların tam olarak uzay madenciliği üzerine değil uzay teknolojilerinin diğer alanlarına yönelmiş durumda olduğu. Tabiki alandaki her türlü gelişme uzay madenciliğini olumlu yönde etkileyecektir ama bu etkinin çok da büyük olmadığı aşikar.

Bu sayede ilk sorumuza da cevap bulmuş olduk. Uzay madenciliği bir gün gerçekleşse bile o günü görecek kadar uzun yaşamama ihtimalimiz çok yüksek.

 

Peki bu uzay madenciliğinin asla gerçekleşmeyeceğini mi söylüyor? Tabi ki de hayır. Uzay madenciliğinin gerçekleşmemesi için hiçbir sebep yok. Belki hemen yarın olmayacak ama bir noktada madencilik yatırımlarımızı uzaya kaydırdığımız bir gün kesinlikle gelecek.

(Visited 35 times, 1 visits today)