Yokluğun İçindeki Değer

Uzay madenciliği, ilk bakışta çok garip bir şey gibi gelse de aslında o kadar da karmaşık değildir. Ancak ince birkaç ayrıntıyı da kaçırmamak gerekir. Örneğin uzay madenciliği bilim kurgu filmlerinde çok kez işlense de göründüğü kadar basit bir iş değildir.

 

 

Bence gelecekte uzay madenciliği yapılabilir ancak uygun ortam, makine ve uygun gezegen bulunup doğru şekilde uygulanırsa bu başarılabilir. Bu olaydaki sıkıntı büyük makineleri o gezegenlere götürüp orada onları çıkarıp daha sonra da dünyaya getirmek. Eğer uygun gezegen binlerce ışık yılı uzaklıkta olursa bu ağar makineler roketi veya uzay gemisini yavaşlatabilir bu da uzaya gitme sürecini belki de yüzlerce yıl yavaşlatabilir. Yüzlerce yıl da insanoğlunun ömrünün yetemeyeceği bir süredir. Ancak insanlar uzaya daha fazla zamanlarını ayırırlarsa bu olay daha kısa sürecektir. Uzayla ilgili bilgiler kafa karıştırıcı olsa da madencilik çok basit gibi görünür. Ancak ikisi bir arada olduğunda, iş daha da karmaşık bir hal alır. Sonuçta, uzay milyarlarca hatta daha fazla galaksiden oluşmaktadır ve keşfedilecek daha çok yer var.

 

Uzayda demir, nikel, manganez, molibden, alüminyum, titanyum, kobalt gibilerinin yanında, altın, platin, rodyum gibi çok değerli olanlar da vardır. Teknoloji geliştikçe artan imkanlar, bizlere uzayla alakalı daha pek çok şey keşfetme olanağı sunuyor. Uzaydan toplayabildiğimiz bilgiler bile bu kadar kısıtlıyken, maden toplamanın ne kadar zor olabileceğini düşünmek güç değil. İşin aslı diğer gezegenlerden hammadde çıkarılması olmasına rağmen göründüğü kadar kolay bir iş olmadığını kabul etmek lazım. Sonuçta madenler ağır şeylerdir. Ve daha zor olanı ise, ağır madenleri dünyaya getirmek. Çünkü madenleri toplayacağımız aletlerin de yeterince güçlü olması gerekir. Sonuçta insanlı uzay araçlarında ağır madenler getirmek ne kadar güvenli ki?

 

 

 

Sonuç olarak, uzay madenciliği hayallerin ötesinde olmasa dahi yapılması oldukça maliyet isteyen ve hiç de kolay olmayan bir iştir. Yapılan en küçük hata, hem madeni, hem aracımızı hem de zamanımızı kaybetmemize neden olur. Boşlukta hareket etmek ne kadar kolaydır ki zaten? Yokluktan bir şey çıkarmak ne kadar kolaydır peki?

(Visited 37 times, 1 visits today)