Güzellik Algısı Çerçevesi

Yıl olmuş 2022 ve hala vazgeçemediğimiz, bize adeta musallat olmuş güzellik standartları peşimizi bir türlü bırakmıyor maalesef ki. İnternet üzerindeki sosyal medyaların karantinayla beraber daha da ilgi görmesiyle birlikte küçük yaştan gençlere, gençlerden orta yaştaki insanlara etkisi büyük oranla artmış olmakla birlikte, bu etkilerin ek olarak pozitifliliği konusunda pek net bir cevap verememekteyim kendi açımdan.

 

Çocukluk çağından sonra büyümenin etkisiyle de çocuklar yavaş yavaş gençlik evresine girerler kısacası doğrusu ergenlik çağları başlar. Bu süreçte erkek kız ayrımı olmadan kendi perspektifleri açısından dış görünüşlerine büyük bir önem vermeye başlarlar. Daha güzel olmak, dışardakilere daha göz kamaştırıcı gözükmek veya diğerlerini etkilemek amacıyla bir sürü şeylerle uğraşırlar. En güzel ve havalı kıyafeti almak, internette takılmak, buna benzer olarak insanları sosyal platform dediğimiz alanlarda takip etmek buna örnek verebileceğimiz şeylerdendir. Bu çağ ile birlikte vücudu şekle koymalarıda göze çarpar. Spor yaparak fit olmak , Instagramda gördükleri ünlüler veya influencera benzemeye çalışarak vücutlarının sınırlarını zorlayarak o sanki olmaları gereken mükemmellik seviyesine çıkmaya debelenirler. Bir Instagram storysi için, birçok kişinin bir saniye bile bakmadığı sadece basıp geçtiği bu kısa videolar için, sırf en iyisi olmak için kendilerini parçalıyorlar.

 

Ancak bu sosyal medya bu kadar etkilediği veya destek verdiği kadar doğru şeyleri mi yansıtıyor da gençler kendilerini bunlara adıyorlar. Kesinlikle hayır. İnternet ortamı dediğimiz yer birçok yalanın ve sırf insanın gözünü boyamak için yapılmış şeylerle dolu bildiğimiz üzere. Hayatını 7/24 eğlence ve mutluluklarla, sevdikleriyle, mükemmel vücutlarıyla gösteren bu kişiler gerçekte de böyle değil ancak bunu kafasına takmış bir gence anlatamazsın üzücü bir şekilde. Güzellik standartlarıda işte buradan doğmakta. Yalan ve pembe dünyanın bizlere sunduğu ve bizleri zorla soktukları kalıplar yüzünden şimdiki yıllarda güzellik algısı tamamiyle baştan yazıldı.

 

Güzellik göreceli bir kavramdır. Kimisine göre güzellik sevidği bir kişinin mutlu olmasıyken kimsinin incecik olması, gözlerinin renginin dikkat çekmesi tarzı birçok katagoriye ayrılabilen bilen bir başlıktır. Yaşadığımız bu modern dünyada bu katagoriler ise güzellik açısından net alt başlıklara dağılıyor ancak. En basit örneğinden barbie görünümü. Sarı saç, mavi göz ve incecik, mükemmel bir fiziğe sahip olma. Oyuncak markasının yayılmasıyla birlikte ve internetin katkısıyla da insanlar kendileri için önemli olan benlikleri yerine bu barbie görünümüne bürünmeleri ve her şeylerini adamaları buna verilebilecek en net örnektir. Kendini beğenmeme, hatta iğrenç hissetme duygularını getirir en sonunda. Arkadaşlarının çevresinde daha doğrusu sosyal medyasından gördüğü şeyler bir gencin tüm kendine olan öz güvenini kaybettirebilir. İnsanlar bu nedenden dolayı depresyonlara bile girebilir, zayıflamak için ölüm diyeti adı altında adlandırdıkları tehlikeli şeylere bulaşmalarına sebep bile olabilir.

 

Kısacası sosyal medya dediğimiz ortam bir gencin psikolojisinden, mental sağlığına ve benliğine kadar derin etkiler bırakabilir güzellik kavramı altında. Bunun değiştirilmesininde bu saatten sonra pekte bir imkan olmasada, ne de olsa yüzyıllardır bu kavramlar altında yaşamamız sonucu yüzünden, kendimizi bu tarz şeylerden uzak tutmalı ve kendimize daha çok vakit ayırmamız gerektiği fikrindeyim. Başkası gibi olmaktansa kendi güzelliğimizi bilmemiz gerekir.

 

(Visited 35 times, 1 visits today)