Nükleer Enerji Gerçekten O Kadar Tehlikeli Mi?

Nükleer enerji son birkaç on yılda hayatımıza iyice girdi. Bu sebeple nükleer enerji santralleri de iyice yaygınlaştı. Nükleer enerji bütün diğer enerji türlerinden daha verimli ve temiz olsa da kullanım oranı çok. İnsanlar nükleer enerjiden çok korkuyor. Peki bunun sebebi ne? Bunun sebebi 1986 ve 2011 yıllarında gerçekleşen Çernobil ve Fukushima faciaları. Bu faciaların ikisi de çok kötü sonuçlandığı için insanlara korku saldı. Bu facialar yüzünden insanlar nükleer enerjinin çok tehlikeli olduğunu düşünüyorlar. Peki nükleer enerji gerçekten o kadar tehlikeli mi?

Nükleer enerji nükleer fisyon ya da nükleer füzyon tepkimelerinden elde edilir. Bu tepkimeler atom çekirdeklerinin etkileşmesiyle oluşur. Nükleer fisyonda atom çekirdekleri farklı iki atom çekirdeğine kırılır. Nükler füzyonda ise iki atom çekirdeği birleştirilerek daha büyük ve farklı bir atom çekirdeği elde edilir. Bu iki nükleer tepkime sonucunda ise çok ama gerçekten çok fazla bir miktar enerji açığa çıkar. Nükleer santraller ise bu tepkimeleri gerçekleştirerek enerji üretirler. Dünyada bulunan birkaç deney santreli dışındaki bütün nükleer santraller nükleer fisyon kullanan santrallerdir. Bunun sebebi ise pozitif yüklü iki atom çekirdeği birbirini iteceğinden bu iki çekirdeği füzyon tepkimesine uğratmak için milyonlarca derece sıcaklıklar gerekmesidir. Bu teknoloji hala deney aşamasında çünkü, her ne kadar nükleer füzyon nükleer fisyondan katlarca defa çok enerji üretse de o milyonlarca derece sıcaklığı sağlamak çok fazla enerji gerektirdiğinden günümüz zamanında bu santraller düzgün enerji üretemiyor ve o yüzden deneyler. Nükleer fisyon reaktörleri de radyoaktif ve kararsız uranyum-235 gibi çekirdekleri kırmaya çalıştıkları için tehlikeliler. Bu çekirdekler çok büyük bir potansiyel tehlike oluşturduğundan insanlar bu nükleer enerjiden korkuyor. Ne de olsa bu çekirdekler en ufak bir yanlışlıkta bir faciaya sebep olabilirler.

 

 

 

 

 

 

Bazı kesimler nükleer enerjinin kesinlikle kullanılmamasını düşünüyor. Gerekçeleri ise nükleer enerjinin çok büyük bir potansiyel tehlike olması. Sonuçta kaza geliyorum demez, bir hata oluşacaksa o hatanın ne zaman oluşacağını bilemeyiz. Önlemlerin alınabileceğini ama bu önlemlerin böylesine bir güç karşısında pek bir etkiye sahip olamayacağını düşünüyorlar.

Bazıları da nükleer enerjinin kesinlikle kullanılması gereketiğini, nükleer enerjinin en temiz ve en verimli enerji türü olduğuna inanıyor. Evet felaket risklerinin oluşabileceğinin farkındalar ve bu risklerin önlem alınarak kolaylıkla atlatılabileceğine inanıyorlar.

Benim düşüncem ise nükleer enerjinin kullanılmasının ve daha da geliştirilmesinin yönünde. Nükleer enerji kesinlikle büyük bir potansiyele sahip çünkü gerçekten çok verimli ve çevreye hiç zarar vermiyor (facialar sayılmaz ise). Şu an dünyada enerji için kullanılan nükleer santallerinin hepsi nükleer fisyon santreli. Sadece bu tür santrallerin kaotik bir şekilde patlama olasılığı var. Çünkü diğer çeşit santrallerde kullanılan maddleer çok kararsız ve radyoaktif değil. Yılların ilerlemesi ve teknolojiyle mühendisliğin de gelişmesiyle nükleer santrallerinin zaten çok küçük bir olan patlama oranlarının da iyice azalıyor. Ben ise nükleer füzyon teknolojisinin geliştirilmesinden yanayım. Nükleer füzyon hem çok daha fazla enerji üretiyor hem de patlama gibi bir olasılığı yok. Bir sorun olursa sadece içerideki milyonlarca derecelik plazma soğuyup genişleyecek ve bir facia ortaya çıkmayacak.

(Visited 56 times, 1 visits today)