Back to Reality: Maldivler

İşte masmavi güzellikten oluşan ada Maldivler. Belki de herkesin hayalidir Maldivlere gitmek. Benim ve Başak hocamın hayali olduğunu biliyorum 🙂 Şimdi biraz Maldivler hakkında bilgi vereyim.

Maldivler Cumhuriyeti, başkanlık sistemiyle yönetiliyor ve ülkenin % 95’i Müslüman’dır. Hatta ülkeye içki sokmak bile yasaktır. Maldivler 1192 tane küçük adadan oluşan bir ülke. Toplamda 26 Atoll’den oluşuyor. Atoll’ler eski volkanların veya batmış deniz dağlarının oluşturduğu çukurlarla çevrelenen dairesel yapılar diye tarif edilebilir. Denizin üzerinde kalan kara parçasının oluşturduğu sığ alanlar sayesinde de mercan resifleri oluşuyor. Mercan resifleri ne diye sorarsanız, mercanlar o renkli renkli gördüğümüz muhteşem su altı manzarasını veren deniz omurgasızlarıdır. Resif ise mercanların oluşturduğu su altı yapısı denilebilir. Uzun bir süre Budist olan Maldivler İslam’la 1150’li yıllarda tanışıyor. 1558 yılında Maldivlere bir garnizon kuran Portekizliler 15 sene sonra bir ayaklanma ile adadan gönderiliyorlar. Ancak bu sefer de 1650’li yıllarda Seylan’da (bugün bildiğimiz adıyla Sri Lanka) Portekizlileri deviren Hollandalılar Maldivlere de hükmetmeye başlıyor. Ancak 18. yüzyılın sonunda Seylan bu sefer İngilizler tarafından ele geçirildiği için Maldivlere de hükmetmeye başlıyor. Konuştukları dilin adı Dhivehi, Hindistan yarımadasında kullanılan bir dil.

Maldivlere yolculuk yaklaşık 10-11 saat sürüyor. Uçaktan indiğinizde sizi karşılıyorlar. Eğer oteliniz başkente yakın bir adadaysa deniz uçağı yerine sürat motoru ile de seyahat edebilirsiniz. Maldivlerde trafik soldan akmaktadır, yani İngiliz usulü’dür. Otele girerken “No Shoes Beyond This Point” yazısı ile karşılaşmanız normal. Ayakkabı giyilmiyor. Bilgiler aldıktan sonra size ada turu yaptırıyorlar. Adada iki restoran var; biri açık büfe diğeri alakart. Alakarttan bir gece ücrete dahil olarak yemek yeme hakkınız bulunuyor. Alakart’ta seçebileceğiniz antre, ana yemek, tatlı ve dijestif içkiler var. Adada iki tane bar bulunmaktadır. Barlar ve restoranlar yanyanadır. Bir tanesi lobi tarafında diğeri ise kumsal tarafındadır. Havuza girmek isteyenlerin böyle bir seçeneği de mevcut ama cam gibi bir deniz dururken havuza girmek istemek biraz saçma. Kumsalları bir harikadır. Sular cam gibi, tertemiz, boyunuzu geçmiyor. Çıplak ayakla yürümelisiniz kumlar yumuşacık. Kıyıda baby shark dedikleri zararsız küçük köpek balıkları yüzüyor. Bunların cinsi en fazla 1.5 metre civarına kadar büyüyor ve o boyda kalıyorlar. Size hiçbir zararları yok, hatta sizden korkuyorlar bile. Köpek balıklarına, mercanlara ve diğer balıklara dokunmadığımız sürece hiçbirinin zararı yok. Fakat şnorkel yaparken paletlerle istemeden mercanlara ve balıklara değebiliyorsunuz, biraz daha dikkatli olmanız gerekebilir çünkü resifler sığ yerlerde bulunur. Şnorkel ekipmanınız (palet, maske ve şnorkel) yoksa size otelden ücretsiz temin ediyorlar. Hava serin olsa da güneşi insanı yakıyor, o sebeple krem sürmeyi unutmamanız gerekiyor. Oda kartları suya dayanıklı yapılmıştır.

“Wine Sommelier” dedikleri kişiler size tercihinizlerinize göre şarap öneren garsonlardır. Dönüş yolculuğunda deniz uçağına doğru giderken; “Back to Reality” yani “Gerçek Hayata Dönüş” yazısını görür ve hayal gibi bir yere veda ettiğinizi anlarsınız.

Yazımı okuduğunuz için teşekkür ederim..

Kaynakça: https://tr.wikipedia.org/wiki/Maldivler

(Visited 128 times, 1 visits today)