Bulut Teknolojisi Geliştirilerek Zararları Önlenebilir Mi?

Bulut teknolojisi, depolanan veriyi bilgisayar üzerinden alıp, sunucular üzerine aktaran bir hizmettir. Bu sunucular üzerinde depolanan veriler, bilgisayar tarafından talep edildiği zaman işleme alınıp görülebilen, diğer cihazlara aktarılabilen bir sistemdir. Kullanıcılar verilere istediği bir yerdeki cihazdan istediği vakitte ulaşabilir.

Servis Olarak Yazılım (SaaS): Bu sistemde kullanıcılar ana sunucu tarafından belirlenen bölgelere ulaşabilir, verilerini inceleyebilir ve bu arayüzlere basit tarayıcılardan erişebilir (Google vb.). Kullanıcılar  bu sistemde birçok şeyi kontrol edemez ve yönetemez, sadece belirli sınırlar içerisinde kendi ve kendiyle paylaşılan verilere erişebilir.

Servis Olarak Altyapı (IaaS): Bu sistemde diğerinden farklı olarak müşterinin isteği doğrultusunda uygulamalar, yazılımlar yüklenmesi mümkündür. Bu sistemde kullanıcı bulut altyapısını kontrol edemez ve yönetemez fakat depolama sistemleri  ve belirli ağ servisleri üzerinde sınırlı kontrole sahiptir. Bu sistem kullanıcılara lazım olduğu kadar sunucu alanı, bağlantı olanakları ve altyapı sağlar. Bu kaynaklar fiziksel sunucularda depolanır ve sanal sunuculara aktarılır. Bu altyapını kullanılması ve aktif olması tamamen servis sağlayıcısının elindedir. Müşteri sadece talep üzerine bu sanal kaynaklara erişir.

Bulut teknolojisi avantajları:

Sunucu ya da yazılım maliyeti gerektirmediği için diğer hizmetlere göre daha ucuzdur.

  • İnternet tabanlı olduğu için istediğiniz yerden ulaşım sağlarsınız. ve verilere ulaşabilirsiniz.
  • İsteğe bağlı olarak hizmet alınan servis sağlayıcısına verilen talep ile veri yedekleme yapılabilir ve bu sayede veri kaybı önlenir.
  • Tam zamanlı teknik destek ve süreklilik sağlanır.

Bulut teknolojisi dezavantajları:

  • Kullanılan bulut teknolojileri, internet üzerinden sağlandığı için internet olmayan yerlerde ulaşım imkanı yoktur.
  • Olası sanal çöküntüler nedeniyle yedekleme yapılmadıysa veri kaybı ve silinmesi durumu yaşanabilir.
  • Sunucu yetersizliği nedeniyle sunucu çökmesi ve verilere erişememe sorunu olabilir.
  • Siber saldırılar yaşanması durumunda veri çalınabilir, görülebilir ve başkalarının eline geçebilir.

Bu Güvenlik Sorunları Nasıl Önlenebilir?

Teknolojinin gelişmesi ve yeni altyapı sistemlerinin çıkması ile bulut veriler daha güvenli sunucu servisleri tarafından depolanabilir ve korunabilir. Ancak siber güvenlikle birlikte siber saldırı yöntemlerinin de geliştiğini unutmamalıyız. Bu nedenle çok güçlü önlemler alınmadığı sürece bu tarz şeyler önlenemez hatta neredeyse önlenmesi imkansızdır. Bulut verileri çok yüksek güvenlikli sunucularda saklasak bile artık gelişen yeni yöntemler ile bunu önlemek imkansıza yakındır. Bu nedenle bulut teknolojileri olağanüstü bir gelişim yaşamadığı sürece verilerimiz yeterince güvende değildir.

(Visited 24 times, 1 visits today)