Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı yaşam; kısaca sağlık kurallarına dikkat ederek sürdürülen hayattır. Kişinin temizliğine, yediği yemeğe dikkat etmesi, spor yapması ve yaz kış hastalıklara yakalanmadan yaşamını devam ettirebilmesi sağlıklı yaşam anlamına gelir.

Sigara ve alkol kullanımı, aşırı yemek tüketimi, stres, özensiz bir özel hayat ve sporsuz bir yaşam ise sağlıksız bir hayat göstergesidir.Sağlıklı bir hayat sürebilmek için en önemli konu dengeli beslenmek ve spor yapmaktır.

Zararlı yiyeceklerden uzak durup, faydalı şeyleri doğru oranda tüketmek dengeli beslenmektir. Daha az şeker, tuz ve yağ kullanıp, organik olan meyve ve sebze ağırlıklı beslenmemiz gerekir. Vücudumuzun türlü proteinlere, vitaminlere, minerallere, karbonhidratlara, suya ve de yağ gibi gıda maddelerine ihtiyacı vardır. İnsan vücudu, bu gıdaların her birine değişik oranda ihtiyaç duymaktadır.  Bunları gerektiği miktarlarda tüketip, gerekenden fazlasını tüketmezsek dengeli beslenmiş oluruz. Günlük su ihtiyacımızı karşılayabilmek için en az 2 litre su tüketmemiz gerekmektedir.

İhtiyacımız olan ürünler az alındığında ya da hiç alınmadığında, beslenme düzenimizde ve sağlığımızda bozukluklar meydana gelebilir. Çünkü bu besinlerden her biri birbirini tamamlayıcı niteliktedir. Tam tersine bu besinlerden fazla tüketilmeye başlandığında, dengeli beslenmeden uzaklaşır ve git gide kilo alınan bir sürece girmiş oluruz.

Dengeli beslenme dışında sağlıklı bir yaşam için gerekli bir diğer önemli husus spor yapmaktır. Kendimiz için uygun olan sporu seçerek onu düzenli bir şekilde sürdürebiliriz. Spor yapmak, yarışma amacının dışında, sağlığı koruma düşüncesi ile de yapılmaktadır. Vücudun spora en hazır olduğu vakit akşamdır. Ancak spor günün her vakti yapılabilir. Bacak, karın, kol, göğüs ve bel kaslarını çalıştıracak aktiviteler oldukça önemlidir. Hayatınız boyunca yapacağınız günde 10 dakikalık hafif tempo koşu veya yürüyüş,10 dakikalık egzersiz (mekik, yan mekik, ayak gerdirme) hareketleri yeterli olur. Süre olarak haftada 3 kez spor yapabiliyorsanız en az 20 dakika, daha az zaman ayırıyorsanız en az 45 dakika yeterlidir.

Sağlıklı yaşam kurallarına uyalım, vücudumuzu sağlam tutalım, zihnimiz de sağlam olsun. Atatürk’ün de dediği gibi “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur.”

 

 

(Visited 209 times, 1 visits today)