Dronelar ve Kullanım Amaçları

Dronelar (dıronlar), günlük hayatta çoğumuzun bildiği ve bilenlerin çok azının kullandığı aletler. İnsansız hava araçları olarak da bilinirler. Çoğu alanda droneları kullanmak mümkündür. Dronelar da bu alanlara göre şekil almaktadır. Mesela askeri amaçlarla kullananlar da var, tıbbi amaçlarla da, fil reklamı çekmek için kullanan da var. Peki neden insanlar bu aletlere bu kadar para veriyor.

1) İşlerimizi kolaylaştırıyor.

2) İşe yarar aletler.

3) Bazıları hobi için yapıyor bazı yerlerde yarışmaları oluyor.

4) Fotoğrafçılar yüksek yerlerin fotoğraflarını dronelar sayesinde çekebiliyor.

5) Bir de uçuyor işte başka nedene mi ihtiyaç var?

Droneların kullanım alanlarına göre değiştiğini söylemiştim. Peki ne bu alanlar

1) Taşımacılık

2) Fotoğrafçılık

3) Askeri hedef droneu (biraz değişik oldu biliyorum ama dıronu diye okunuyor)

4) Tıbbi amaçlar (bu aslında taşımacılığa da girebilir)

5) Keşif amaçlı

6) Hobi amaçlı

Ve bunun gibi işler için kullanılabiliyor. Aslında nasıl kullanacağınız size bağlı.

1) Taşımacılık droneları

Güçlü pervaneleri olan ve içinde bir alan olan dronelardır. Yani bir quadcopter dronenin kalkış ağırlığı maksimum 10 kilo ise bunlarınki mesela 30 kilodur. Bu sayede yükünüzü de kaldırabilirsiniz. Tabi bu tür dronelara GPS ve kamera gibi sistemler de konulabilir. Ne de olsa kaybolmasını istemiyoruz.

2) Fotoğrafçılık droneları

Bu dronelarda kalkış ağırlığı kendi ağırlığının yaklaşık yarım katıdır. Yani kendi ağırlığı 10 kilo ise kalkış ağırlığı 15 kilodur. Çünkü dünyanın yer çekimi çekirdekten gelir. Yani çekirdek sizi kendine doğru çeker gibi bir şey. Kısacası çekirdeği bir mıknatıs olarak düşünün kendinizi de metal tozu. Rakımınız ne kadar düşükse yer çekimi o kadar güçlüdür. yani ben Mariana Çukurunun dibinde 20 kiloysam Everest’in tepesinde 5 kilo oluyorum gibi (rakamları hesaplamadım doğru değil) droneu deniz kenarında kaldırınca 10 kilo oluyor. Olağanüstü durumlar için 15 kilo oluyor genelde.

3) Askeri hedef droneları

Bu dronelara ucuz maliyetli dronelardır. Havaya çubuk gibi bir fırlatma aparatı ile fırlatılır sonra savaş uçakları bunlara roket atar. Ucuz maliyetli olmasının sebebi patlamalarıdır. Bir de bunların pahalı versiyonları var onları uçaktan işaretliyorlar. Kısacası düşman savaş uçaklarını temsil ediyorlar.

4) Tıbbi amaçlarla kullanılan dronelar

Aslında bunlar taşımacılık dronelarının bir alternatifi. Şu anda kullanılan ambulans helikopterlerin küçültülmüş versiyonu gibi. Bu arada dronelar daha bu amaçla kullanılmaya başlamamış olabilir. Çünkü bu yazıyı yazarken internetim yoktu. Mesela birisi 112’yi arıyor ve adresi veriyor hastanın durumunu söylüyor. Droneu hemen adrese yolluyorlar. Drone giderken arayan kişiye dronedaki malzemelerle ne yapabileceklerini söylüyorlar. Ve drone geldiği zaman telefonda söylenenleri yapıyor. Bu sırada ambulans geliyor. Böyle bir amaçla da kullanılabilir.

5) Keşif droneları

Bu dronelar bir savaşa girmeden önce o bölgeyi incelemek için kullanılabilir ya da Çernobil gibi bölgeleri gözlemleyebiliriz. Bu tür droneların çok güçlü kameraları vardır. Yani 30.000 (1 metre=3 feet) feetten uçarken yerde yürüyen bir insanın tüm yüz ayrıntılarını görecek şekilde zoom yapabilir. Genelde çok uzun uçuş süreleri olur.

6) Hobi amaçlı

Hobi amaçlı drone uçurmak için birçok seçenek vardır. Genel olarak quadcopterler seçilir (4 pervaneli helikopter). 3 mm’lik drone varken, 90 cm’lik tehobi droneları da ortalama 30 dakika uçuş süresine sahip olan dronelardır. Kullanımı çok kolaydır. Genelde üstlerinde kamera olur. Tabi ki basit düzenekli bir kamera. Hafta sonları ailenizle lisansınız olmadan uçurabileceğiniz drone türüdür.

Geçenlerde internette okumuştum. Mark Zuckerberg interneti olmadığı için Facebook’a giremeyen insanlar için ortaya bir fikir atmış. Modem drone. Bu drone güneş enerjisi ve bataryaları sayesinde havada haftalarca uçabilen ve internet sinyali yayan bir drone. Tabi ki sadece bu kadarını biliyorum. Dronelar ilerde hayatımızın her yerinde göreceğimiz bir teknoloji. Şu anda ekmek almaya gitmeye çok üşeniyoruz. Ama bir gün oturduğumuz yerden drone ile bakkala uçup ekmek alabileceğiz.

(Visited 306 times, 1 visits today)