Devlet Bakış Açısı

Gelir dağılımı, bir ülkenin gayri safi milli gelirinin o ülkedeki bireyler arasında dağıtılma şeklidir. Dünyada gelir dağılımını hesaplamanın en önemli ve yaygın olarak kullanılan yöntemi Gini katsayısıdır. Gini katsayısı, bir ülkenin vatandaşları arasında milli gelirdeki eşitsizliğin derecesini ölçen istatistiksel bir hesaplamadır. Gini katsayısı 0 ile 1 arasında bir değer alabilir. Eşitsizlik ne kadar büyükse, Gini katsayısı 1’e o kadar yakın olur. Gelir adaleti ne kadar yüksekse, 0’a o kadar yakındır.

Türkiye çok uzun süre 0.40 civarında gezinmiştir. 2000’lerin başında 0.38lere 0.36’lara inen rakam, şu sıralar 0.42’ye yakın, yani içler açıcı bir sonuç değildir bu.”3. dünya ülkelerinde pislik ve fakirlik içinde gezerken kapıldığım tatsız duygunun aynına kapılıyorum, aşırı zenginliğin aşırı yoksulluğa karşı gösteriş yapıp yoksulluğu ezdiği Los Angeles’ta.” Şahsen ben Türkiye’ durumu orta gelirli bir ailenin tam olarak da bu konumda olduğunu düşünüyorum. İyi bir hayat hak ediyorsun ama elde edemiyorsun. Sonrasında etrafında hayallerindeki hayatı yaşayanların peşinde çürüyorsun.

Devletin kendi vatandaşlarına verdiği değer açıkçası ortada. Aslında bu vatandaşa değil emeğe yapılan bir haksızlık. Evet gerçekleri konuşmak gerekirse eğer can pahasına olan işler ile ne kadar para kazandığına göre maaşı artan çalışan aynı kefeye konulmaz. Konulamaz. İnsanlar bazı kişilerin 1 günde harcadığı miktarı kazanmak için bir ay çalışıyor şakasız. Paranın dağılımı, gittiği yer veya en basiti para uğruna giden canlar hiç eşit bir düzen oluşturmuyor. Bu zamana kadar gelir eşitsizliği ile yapılan tüm çatışmalarda insanlar daha fazla para harcamak için istemiyordu maaş artışını. Sadece verilen emek ve ortaya konulan fedakarlıkların hakkını istiyorlardı. Bu ülkede insanlar gelir eşitsizliği yüzünden grev yapıyor. Hastaneler sadece acil durumlara bakıp geri kalanlarını yolluyor. Sebebi ise sağlık çalışanlarına yapılan davranış. Bilirsiniz ki uzun bir algın dönemindeyiz. Başta can kayıpları çok fazlaydı. Ve bu can kayıplarının içinde tabii ki sağlık çalışanları da vardı. Şu an herkes onlara teşekkür ediyor belki evet ama sadece bunula kalıyor devlet. Demek istediğim şu ki onca can başka insanlar için harcanmışken, mecliste olay yaratan insanların maaşı artıp sağlık çalışanlarına verilmeyen değer mi eşitlik?

İş gücü denilen şey işte tam olarak bu. Ben az önce size iş gücünü nasıl göz ardı edildiğine dair hayatımızdan ufak bir örnek verdim. Evet ülkedeki her insan eşit lakin şanslı değil. Kendi ülkenizde eşit haklara sahip olmak için bile bu kadar çaba göstermek… Halbuki çok da zor değil. Anlatmak istediğim ve birçoğu şu an gözümüzün önünde. Belki de bazen gözünüzü kapatmak yerine ağızınızı açmalısınız.

Son olarak size bir haberden alıntı yapmak isterim. Haberin başlığı ‘Türkiye Gelir Eşitsizliğinde Avrupa’da 2. Oldu’ 34 Avrupa ülkesi içinde gelir dağılımı eşitsizliği sıralamasında Türkiye ikinci sırada yer aldı. Türkiye’de en zengin yüzde 20’lik nüfus, toplam gelirin neredeyse yarısını (yüzde 47,4) alıyor.

Bazı şeylerin kanıtları da gerçekten çok can sıkıyor. Bu saatten sonra düzelir mi bilmem ama en azından doğru ya da yanlış bir bakış açısı edinmelisiniz.

(Visited 14 times, 1 visits today)