En Büyük Düşmanımız: Sınav Kaygısı

Sınav kaygısı, sınav öncesinde veya sınav esnasında yapılan endişe ve fazla stres durumudur. Elbette önemli sınavlar karşısında stres yapmak yeterince doğaldır ancak bu kaygı aşırıya kaçtığında bazı olumsuz sonuçlar doğurabilir.

Biz dahil ülkemizdeki hatta dünyadaki her öğrenci öğrendiklerini değerlendirmek amacıyla sınavlara girer. Bu sınavlar; karne notlarımız, gelecekte gideceğimiz okul, sınıfta kalıp kalmama durumumuz gibi pek çok şeyi etkiler. Bizler de bu durumu önemsediğimiz için sınav yaklaştıkça “Acaba yapabilecek miyim?”, “İyi not alabilecek miyim?” gibi düşüncelere kapılırız. Bu tür düşüncelerin oldukça normal olmasına rağmen ne yazık ki hepimiz bu düşünceleri biraz abartıyoruz. Ailelerimiz ve öğretmenlerimiz de sınavları çok önemsedikleri için ister istemez onların etkisinde de altında kalıyoruz. Böylece sınava da korkuyla ve stresle giriyoruz. Bu durum; bildiğimiz soruyu yapamama, sağlıklı düşünememe, dikkatini toparlayamama, okuduğunu anlamama gibi sorunlar olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca sınav kaygısı birtakım fiziksel değişimlere de yol açıyor. Mesela sınavda terleme, titreme, kalp atışının hızlanması, sık nefes alıp verme, karın ağrısı gibi durumlarla karşılaşıyoruz. Halbuki sınava rahat, stressiz, kaygısız girsek çok daha iyi sonuçlar alabiliriz.

sinav-kaygis

Sınav kaygısını önlemek için çok fazla yöntem var aslında. Bunlar:

  1. Bir sınavla hayatımızın değişmeyeceğini düşünmek
  2. Sınav günü ders çalışmamak
  3. Gevşeme egzersizleri yapmak
  4. Olumlu düşünmeye çalışmak
  5. Derin bir nefes alıp vermek, vb.

Size kendimden örnek vereyim: TEOG sınavına girmeden önce  uygulanan yoğunlaştırılmış program, deneme sınavları, verilen fazla ödevler derken sınav kaygısı yaşamaya başladım. Bunun üzerine başaramama korkusu da eklenince bir uzman desteği aldım. Bu beni yeterince rahatlattı. Ancak sınav günü yeniden stres oluştu. Çok üşüdüm, titredim fakat büyüklerin verdiği derin nefes alıp verme tekniğini uygulayınca ve kitapçıklar dağıtılınca tüm stresim ve heyecanım yok oldu. Zaten ilk sınavda heyecanımı atınca ikinci günkü sınavlar çok daha rahat geçti.

Sonuç olarak, sınavda başarısız olma kaygısı aleyhimize işler, bizi strese sokar. Sınava kaygımızı en düşük düzeyde tutarak  girmek bizi 1-0 önde başlatır. Bu yüzden stresten olabildiğince uzak durmalı, kendimizi rahatlatmalı ve kendimizden emin bir şekilde sınava girmeliyiz. Unutmayalım ki sınavdaki en büyük düşmanımız kaygımızdır.

(Visited 228 times, 1 visits today)