Hepimiz biliriz ki teknoloji, hayatımızın vazgeçilmez bir parçasıdır. Peki, teknolojinin ne olduğunu biliyor muyuz? Sahip olduğumuz tüm teknoloji hayatımızdan bir anda çekilip alınsaydı, geriye ne kalırdı? Bu soruyu cevaplayabilmek için öncelikle teknolojinin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
Teknoloji deyince insanların aklına ilk gelen şey kullandığımız elektronik aygıtlardır; telefonlardan bilgisayarlara, buzdolaplarından USB belleklere, bütün bu elektronik aletleri çağrıştırır bize teknoloji. Gerçekten teknoloji sadece elektronik midir? Teknoloji; insanların bir ihtiyacına uygun, destekleyici aletlerin bir sanayi dalı tarafından tasarımı ve üretimi amacıyla biriktirilen bilgi ve yetenekler bütünüdür. Bu tanım oldukça geniş kapsamlıdır öyle ki yemek yerken kullandığımız kaşık, sabah kalktığımızda baktığımız ayna, hatta resim yaparken kullandığımız boyalar bile bu kapsamdadır. O halde teknoloji olmasaydı hayat nasıl olurdu?
Pek çok alanın geri dönülemez hasar alacağı bu önermeyi incelemeye eğitimden başlayabiliriz. Sınıf içinde kullanılan bilgisayar, projektör ve bunlar gibi elektronik aygıtları hayatımızdan çıkaracağımız belli fakat bunların yanında sıralar, sandalyeler, tahta kalemleri, tahta, öğrencilerin üniformaları da saha dışı edilir. Kısacası geriye ne bir kitap ne de neyi nasıl anlatacağını bilen bir öğretmen kalır.
Sağlık alanında ise geriye kalan eğitim alanından bile azdır: doğada kendiliğinden yetişen bir avuç bitki ve şans çünkü ilaç yapmayı öğrenmemizi sağlayan bilgiler de teknolojinin bir parçasıdır. Bu kadar olanakla hayatta kalabilme olasılığınız kalp krizine yerden alacağınız rastgele bir tutam otun çare olması kadardır.
Askeri sektörlerde teknolojinin giderken arkasında bıraktığı şeyler arasında tekmeler, yumruklar ve itişme vardır. İlk bakışta bu fikir oldukça cezbedici gelse de, özellikle günümüzde yaşanan Ukrayna-Rusya savaşı düşünüldüğünde, hayatımızdaki her imkanın üşengeçler, hırsızlar ve savaşlar sayesinde var olduğunu unutmamak gerekir.
Teknolojisiz kalan bir medya sektörünün incelenmesine gerek bile yoktur. Bir haber kanalının sokak sokak bağırarak güncelliğini bir saat içerisinde yitirecek haberleri anlatması düşünülemez.
Teknoloji olmadan sosyal hayat nasıl gelişirdi peki? Kapı kilitlerinin, teknolojik cihazların olmadığı bir dünyada sosyallik negatif mi etkilenirdi? Sosyallik anlayışınızın ne olduğuna göre değişir. Negatif etkilenecek olan sosyallik, küresel sosyalliktir. Dünya çapında insanlar paylaştığınız fotoğrafı göremez, uzakta yaşayan aileniz size kargo yollayamazdı. Etrafta rahatça seyahat edemezdiniz. Bu, beraberinde çevrenizdeki insanlarla yakın temasta olma zorunluluğu getirirdi, hayvanlardan bir farkımız kalmazdı. Ayır nişini ayırabilirsen! Kısacası bildiğimiz sosyal yaşam normları yıkılır, yerine yenileri gelirdi.
İnsanların en başta diğer hayvanlardan ayrılıp dünyayı avucumuzun içine sığdırılabilecek boyuta getiren kilit taşı bizim teknolojimizdir. Teknolojisiz insanlık, var olmamış insanlıktır ve bizi biz yapan her şey teknolojimizdir. Teknolojisiz birey, topluluk, toplum ve insanlık çökme mecburiyetindedir çünkü hayatta kalmak için gerekli olan her materyal, ister sağlık ister eğitim ister askeri alanda olsun, birtakım araç fikirleri geliştirmek ve fikirleri geliştirilen bu araçları üretmek zorundadır.