İnanışlar

    İnsanlar tarih boyunca hep tanrıya sığınma isteği duymuştur. Kimi zaman ateşi kimi zaman başka nesne veya düşünceleri tanrı yerine koymuşlardır. Düşünceler geliştikçe ,yeni inanışlar ortaya çıktıkça insanlar bu inanışları yayma isteği duymuşlardır. Bunun uğruna savaşlar çıkmış kanlar dökülmüş ve hatta türdeşlerimize işkence dahi etmişizdir.

 

   Düşündüğünüz zaman sizce inanışlar uğruna savaşmaya değer miydi?  Milyonlarca insanın bu inanışlar uğruna ölmesine  değer miydi?  Söyleyin bana çocukların din uğruna babalarını kadınların kocalarını kaybetmesine değer miydi? Bence değmezdi. İnançlar insanların çok küçük yaşlardan itibaren öğretilen şeylerdir. Eğer bir dine körü körüne inanıyorsanız ve özgür iradenizi kısıtlıyorsa işte sıkıntı burada başlıyor.Toplumun üzerimizde yaptığı din baskısı bunun en büyük örneğidir. Ne kadar modern bir toplumda yaşarsanız yaşayın içlerinden birileri inançlarına inanmıyorsunuz diye sizi yargılayacak. Bu da sizin üzerinizde ister istemez bir baskı oluşturacak. Bu oluşan baskı sizi kontrolü altına alırsa artık o inancın kölesi olmuş olursunuz. Ne kadar uğraşırsanız uğraşın artık hareketlerinizi etkileyen, benliğinizi etkileyen bir kuvvet var. Tek çözüm yolu etki alanından çıkmak. Bu ise bazen gereğinden fazla zor olabiliyor.

 

Peki eğer dinler olmasaydı daha mı özgür olurduk. Bu sorunun cevabı toplumdan topluma göre değişiklik gösterebilir ama genel olarak tarih kitaplarına baktığımızda savaşların birçoğu olmaz insanlar dinlerine göre yargılanıp birbirlerine önyargılı yaklaşmazlardı. Bu saydığım sebepler barışı ve birçok canın kurtarılmasını sağlardı.

 

Tabi batıl inançları da unutmamak lazım. İnsanlar bu tür inançlara bağlanıp hayatlarını bu yönde sürdürüyorlar. Bu inançlar bizlere ne kadar saçma gelsede insanların fikirlerine saygı duymak lazım.

 

Uzun lafın kısası bilim ve temel evren yasalarına ters düşen her inanış insanın dengesini bozar bu durum da onu köleleştirir. Gerçekler insanları özgürleştirir ve doğru kararlar vermesini sağlar peki gerçekler derken neyi kastediyorum tabikide bilimi. Bilimin ışığında hareket ettiğimiz sürece doğru kararlar verip doğru sonuçlara varırız. Bu dediklerim demek değil ki dine inanmamamız lazım bu dediklerim özgürlüğümüzden ve kendi benliğimizden ödün vermeyecek şekilde dinlere inanmamız bizim için daha mantıklı ve sağlıklı olur

(Visited 50 times, 1 visits today)